Доц. Даниела Илиева за новата си книга и мисията да преподаваш онлайн

Силвия Канин
Силвия Канин 15 април 2020

Олицетворение на успялата жена. Така бихме описали доц. Даниела Илиева – директор на направление „Маркетинг и бизнес мениджмънт" във ВУЗФ, специалист по бизнес етика и НЛП трейнър. Влюбена в пътешествията, отдадена майка и преподавател, който не се спира пред пречките, които извънредното положение създава, Даниела може да се похвали и с излизането на новата си книга. „Комуникация НАвреме и НА място" е пътеводител за всеки, който търси начин да постига личните и професионалните си цели.

Какво се крие между страниците на книгата и как успява да съвмести домашния живот и работата на преподавател? На тези и още въпроси ни отговаря доц. Даниела Илиева.

Наложеното извънредно положение в страната оказаха значително влияние върху начина на живот. Как и с какво се промени твоето ежедневие?

Всички се променихме, животът ни се промени и ще продължи да се променя, така че това е и моята нагласа – готова съм за промени. За мен извънредното положение донесе много повече часове вкъщи като цяло. Аз съм много активна и човек, който вирее навън. Обичам вечери навън, разходки в парка или из центъра на София, уикенди извън града, а работата ми е свързана с много пътувания в страната и чужбина. Сега всичко това не се случва. Имам щастието да живея на място, където има зеленина и затворен достъп до алеи, имам и прекрасна слънчева тераса, така че съм щастливка в това отношение. Но ми липсват офисът, екипът ми, служебните обеди и социалните вечери.

Реших да се опитам да съм полезна в цялата тази обстановка и се захванх с доброволческите инициативи – помагам в раздаването на кашони с хранителни продукти от Александровска болница доо адреси на карантинирани семейства на медицински персонал в София.

Даниела Илиева интервю

По-приятна ли е работата от вкъщи? Успяваш ли да грабнеш вниманието на студентите? 

Забавно е да се нагласиш за видео лекция! Изненадващо е, че работата от вкъщи изисква много по-добра организация. Аз имам две деца и понякога и тримата сме в нашите си сесии – дъщеря ми в часовете за 1-ви клас, синът ми в 7-ми, а мама в лекция с нейните си студенти. Отне ни време да организираме получаването и предаването на линковете за Zoom сесиите на дъщеря ми, докато аз съм в моята си Google Hangouts сесия, която тече на живо и отделно се записва за архива. Така работим във ВУЗФ и е изключително удобно.

Основната ми цел през последните седмици е да приемам ситуацията такава, каквато е, без да разпилявам енергията си в негативни мисли.

Споделям същото и със студентите, когато обсъждаме кой как се чувства и какви размисли има във времето преди или след онлайн лекцията. А онлайн преподаването е цял един различен свят. Езикът на тялото е съвсем различен, когато излъчването е от кръста нагоре. Тоналността на гласа се възприема различно, когато сме във видео конферентна връзка.

Някога сблъсквала ли си се с твърдението, че жените не могат да бъдат добри лидери и какво би отговорила на това?

За моя радост, никога не съм била обект на подценяване заради пол. Работата ми в университета, като изпълнителен директор на Фондация „Право и Интернет" и като корпоративен обучител, ме среща с много хора от различни среди и култури. Мисля, че всеки сам кове съдбата и имиджа си, опровергава заявката, която е дал за себе си или не. 

Лидерството вече не се разделя между половете, а между надеждните и тези, които създават доверие и изграждат личности от хората си.

Даниела Илиева интервю

Преди броени дни излезе и новата ти книга „Комуникация НАвреме и НА място". Какво те провокира да я напишеш и какво е посланието, което искаш да предадеш на читателите с нея?

Тази книга е едно 20-годишно пътешествие и натрупване на познание за комуникацията. Това пътешествие не свършва с издаването на книгата, защото комуникацията диша и се променя. Основното послание в книгата ми е е отговорността в комуникационния процес. Книгата провокира да опознаем себе си и другите по-добре, за да се научим да общуваме по-успешно, постигайки комуникационните си цели.

Отделям внимание на невербалната комуникация, на вербалните послания и на това какво се крие отвъд думите.

Отделни глави са посветени на дигиталната комуникация и на презентационните умения, а моята най-любима част е тази, посветена на НЛП и други бързи и резултатни техники.

Като човек, който обича адреналина, пътешествията и предизвикателствата на всеки нов ден, как се справяш с изолацията и невъзможността да живееш на обичайните високи обороти? 

Кукурукуто в мен не спи. Дните ми пак са заети и гледам да ги запълвам не само със служебни задачи, но и със смислени неща в личен план. Изгледах доста филми, направих някои промени у дома, дописвам книгата „Менторство и коучинг" и подреждам в главата си „Етикет Навреме и НА място", събирам сили и мотивация за подреждане на гардероба, а с гардероба подреждаме и мислите си. Осъзнато преживявам някои моменти от дните сега, знаейки, че може никога повече да не се повторят. Улавям се, че някак по-лесно се заемам със задачи, които преди съм избягвала като досадни. Просто им е дошло времето. Направихме няколко демо видео записа за предстоящи онлайн обучения – също нещо, от което преди бягах. Но мисля, ще се получат много добре. Чувам се с много приятели от чужбина – сверяваме часовниците си какво се случва в различните точки на света, а всеки ден си имаме „брифинг" с баща ми, в който обсъждаме руските източници, които той чете и тези, до които аз съм достигнала. Говорим си за икономика, бизнес, разсъждаваме над хипотези, окуражаваме се и преживяваме заедно тези дни и седмици. 

Свободата е номер едно в моята ценностна система и основен пътеводител за всичко в живота ми. Копнея за мига, в който ще сме отново свободно пътуващи и свободно мечтаещи – който за каквото мечтае. Днес откривам свободата в благодарността, че сме здрави – аз, децата ми, близките ми, както и във възможността да помогна с разнасянето на няколко кашона с храна до хора, на които няма кой да им занесе.

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA