Нека поговорим за Emily in Paris...

В Париж нещата стоят така: секс, кроасани, цветя, готини аутфити, джогинг по Сена и пиене на вино преди обяд. Или може би не?

Димитър Андонов
Димитър Андонов 17 октомври 2020

Когато всички в офиса започнаха да говорят за Emily in Paris, знаех, че е време да изгледам сериала, колкото и да си повтарям, че трябва да ми останат достатъчно свободни часове, за да го „изконсумирам" наведнъж. 30-минутните епизоди определено помогнаха за тази моя цел и запълниха една четвъртък вечер. Простата истина е, че сериалът е точно това, което очаквате. Единствената разлика с моите представи се състоя във факта, че не хапвах кроасани, докато го гледам, както бях планирал първоначално. И, не, не си търся поводи за нещо сладко. Просто защото не са ми необходими…

Emily in Paris е лека, приятна комедия, в която всичко е захаросано, красиво, на моменти леко глупаво, но в същото време, страшно приятно. От онзи тип продукции, в които всичко е толкова наред, че започваш да се чудиш дали не си попаднал в грешна паралелна вселена. Затова е отговорен Дарън Стар – същият ум, създал „Сексът и градът". Сериалът, който жените и до днес продължават да намират за истински феномен, макар доста от темите в него вече да не са табу. Може би тук е подходящият момент да ви прекъсна, ако все още не сте гледали Емили, защото не гарантирам, че ще се справя без спойлери. Всъщност, така или иначе, няма да останете изненадани, а и шансът да сте го пропуснали е доста малък, защото и към момента на писане на този текст той все още е номер 1 в списъка с най-гледани продукции на Netflix.

Като човек, който по принцип обича трилърите и криминалните сюжети (сещате се, онези, в които Бриджит Макрон няма да туитне реклама на вагинални продукти), признавам, че от време на време гледам нещо подобно, с което главата ми просто да почине, а в този случай и да ме отведе в Париж. Предвид пандемията и факта, че е безплатно, повече от добре дошло. Оставяйки настрана предпочитанията си, една от причините да не пропусна Emily in Paris е Лили Колинс. Отдавна спряхме да крием пристрастията, нали? Точно тя успява да пренесе американския дух във френската култура, без дори да е американка по рождение. Да, Лили е дъщерята на Фил Колинс.

76

Задачата на нейната героиня е да започне работа във френския клон на своята маркетинг фирма, където се очаква да внесе нова гледна точка под ръководството на студената и дългокрака Силви. Разбира се, нищо не е такова, каквото тя очаква и културният шок е по-голям от нормалния такъв, но ориентирайки се доста бързо, тя става главното действащо лице в приказка, пълна с мъже, кроасани, цветя, готини аутфити, джогинг по Сена и пиене на вино преди обяд. Просто защото има специален вид такова!

След като г-ца Купър изживява френския la dolce vita, тя започва да трупа Instagram последователи, да има само успешни идеи и с лекота да се справя с всеки проблем – нещо, на което бихме се радвали да ни научи, когато е свободна. Един от по-нефилтрираните моменти е в другата страна на интернет славата, а именно че преди да се разгънеш в шпагат и да предлагаш код за намаление на изискано събитие, ще трябва да имаш немалко последователи в социалните мрежи. Пропуснахме ли да споменем, че локацията на въпросното събитие е с гледка към Айфеловата кула? Тя впрочем може да се интерпретира и като доста креативна секс поза, тъй като във френската култура тройките са нещо нормално и не само че не е проблем да имаш любовница, но е и важно жена ти да я одобрява. Ситуацията в един момент е толкова объркана, че измежду многобройните сексуални намеци не знаеш дали човекът, с когото си лягаш, случайно не си ляга… и с новата ти най-добра приятелка.

78

Горе-долу подобен е случаят с харизматичния Габриел, който е съсед на Емили и може да се каже, че е нейната „голяма любов". Ще оставя на момичетата да преценят подбора на актьор за ролята, но съдейки по броя на последователите му в Instagram (от 11 000 до почти 800 хиляди за по-малко от две седмици), май отговорът по-скоро клони в положителна посока. Не толкова положителна е ситуацията, когато се налага да различиш истински приятните хора от тези, които биха ти оставили торта във формата на пенис на бюрото, докато си в обедна почивка.

57

Разбира се, дозата нереалистичност в проекта е задължителна, но поднесена с такава очарователност, че да се почувстваш гадно, ако решиш да направиш негативен коментар. Най-точното определение за сериала е доста успешен американски прочит на френския живот, пълен с храна, страст и стил. Макар да сме повече от убедени, че едва ли това са заниманията им 24/7, има нещо приятно в това да знаеш, че възможностите ти са много. Просто защото там сексът за една нощ не е срамна постъпка, а даже задължителна, докато експресивността и непукизма са всичко друго, но не и нещо лошо. Новият Netflix хит доста успешно успява да съчетае елементите на несигурност от реалния живот с онлайн екзистенцията и успява да ви завърти главата с много вино, много готини визии и много мъже, които харесват Емили (не мога да съдя сценаристите, разбирам ги, тя е жестока!).

Защо изобщо четете тези редове ли? Защото е факт, че Emily in Paris няма да ви изненада с оригинален сюжет или нещо, което не сте виждали до този момент. Ще ви предостави страшно много красиви гледки и настроение, и ще ви накара да мечтаете за пътуване още сега. Ако търсите логика във всичко, което правите, може би е по-добра идея да го пропуснете. Често търсим причина и логика, а понякога е по-добре просто за момент да кажем „чао" на останалата част от света и да влезем в друга реалност. С Emily in Paris ще го направите толкова просто и лесно, че никога повече няма да си помислите да усложнявате нещата. И точно това му е хубавото!

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA