Хайде да помислим върху I Care a Lot...

Розамунд Пайк ще ви зашемети, точно както в Gone Girl, но това далеч, далеч не е всичко.

Не може да сте пропуснали "I Care a Lot". Всъщност може, но този факт няма да говори никак добре за вашия културен потенциал. И докато сме леко сърдити на Розамунд Пайк, че победи Мария Бакалова в надпреварата за "Златен глобус", трябва да признаем, че лентата, с която го направи, е наистина добра.

Бързо обобщение за онези, които все още не са се потопили в урагана от ужасно много емоции, наречен Марла Грейсън. Точно тя е шикозната, остроумна жена с процъфтяващ "бизнес", проследена отблизо в новата тъмна комедия на Netflix. Не, героинята на Пайк не държи закусвалня или онлайн магазин за дрехи, а е законен настойник, прибиращ възрастни хора в домове, за да поеме пълен контрол върху парите, имотите и всички техни придобвки, с които да разполага както намери за добре.

57

На пръв поглед всичко изглежда ужасно, но Марла го прави по съвсем законен път. Имаме известни съмнения относно това как точно никой не може да разбере, че продаваш чужд безбожно скъп роял на търг, но ще оставим на вас да прецените. Сигурни сме, че ще искате лично да убиете Марла през по-голямата част от филма, но най-интересната част от сюжета може да се окаже, че дори не е уловена пред камера.

След като се появиха известни доклади в интернет пространството, които намекват, че лентата всъщност е базирана на реални действия и лица, сценаристите обясниха, че Марла Грейсън не е истински човек, а персонаж, изграден от информацията за многобройни реално случили се измами спрямо автономността на уязвимите американци.

"Идеята за първи път дойде, когато чух новините за тези хищни законни настойници, възползвали се от правната вратичка, за да лишат възрастните хора от живота и парите им, докато пълнят джобовете си", споделя Джей Блексън. Той разкрива, че тези истории са "ужасяващи", но в никакъв случай "не са рядкост". "Истинските житейски истории са мъчителни и неприятни, така че, за съжаление, да, това се случва."

557

"I Care a Lot" разкрива как несъвършената правна система може да бъде манипулирана по необичайни начини и въпреки че Марла не е вдъхновена от конкретен човек, историята познава Ейприл Паркс, която през 2017 г. признава пред New Yorker, че е виновна за шест престъпления, включително експлоатация на възрастни граждани.

Няма да навлизаме дълбоко в темата, а просто ще използваме думите на Розамунд, която постави нещата по най-добрия начин, приемайки статуетката за най-добра актриса преди броени дни. Пред цял свят тя благодари на "нарушената правна система на Америка, която направи възможно създаването на истории като тази." И, да, изгледайте филма. Ще ви накара да помислите за страха, парите и всички неща, които правим за и заради тях. Заслужава си!

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA