Камала Харис между редовете на автобиографичната си книга

Двете с Тина Търнър доказаха, че всички се интересуват от историите на силните и успешни жени.

11 януари 2022

Текст: Тита Найденова
Фотография: Profimedia

Две от актуалните заглавия в каталога на издателство Locus Publishing са безценен дар в уравнението от жени за жени – предай нататък. „Щастието ти отива" на певицата Тина Търнър и автобиографичната книга на настоящия вицепрезидент на САЩ Камала Харис – „Истините, на които държим", са като броеници от събрана и споделена мъдрост, особено във времената, в които живеем.

Сигурни сме, че и двете необикновени жени, дръзнали да променят не само собствената си съдба, но и вдъхновявайки да дават сили на другите да прекършат границите и да преминат през страховете си в името на личната си еволюция, са почитателки на писателката Мая Анджелоу. Няма съвременна жена, която да не носи близко до сърцето си поне един цитат от разнообразното литературно наследство на смелото й перо. И когато прелистваме „Щастието ти отива" и „Истините, на които държим", се сещаме за един от тях – „Постарай се да нe умреш, преди да си направила нещо прекрасно за човечеството".

Завещанието на Анджелоу звучи като кауза на сърцето на две от силните жени на нашето време. Тина Търнър, измъкнала се от лапите на един съпруг-насилник, от капаните на славата и предизвикателствата на няколко обезпокоителни здравословни проблема, а Камала Харис, избрала похода на истината с желанието си да защитава справедливостта като окръжен прокурор на щата Калифорния. Две вдъхновяващи житейски съдби, появили се сякаш навреме, за да дадат криле на онези жени, които не виждат светлина в тунела на ежедневието.

57

"Вярвам, че всеки от нас е роден с уникална мисия, цел в живота, която само ние можем да осъществим. Свързва ни споделена отговорност да помогнем на нашето човешко семейство да стане по-добро и по-щастливо", категорична е на страниците на книгата си носителката на осем награди „Грами", известна с творческия псевдоним Тина Търнър, но родена като Ана Мей Бълок. Страниците на „Щастието ти отива" са като една колективно изговорена в сърцето мантра, която засилва нуждата от пробуждане и осъзнаване на факта, че общата еволюция, за която мечтаем всички, започва с малките актове на промяна.

За разлика от деликатността и хуманността в изповедта на Тина Търнър автобиографичната книга на Камала Харис носи ритъма на нейната лична декларация за независимост. С юридическо образование и стремеж към победи, Харис сякаш пише и споделя натрупана мъдрост не само за да вдъхнови, но и да отбележи още една, поредна червена точка за своя отбор – тима на справедливостта. Ако Тина е нежният вятър на еволюцията, Камала е тайфунът на промяната. Но въпреки различната тоналност в мемоарите и споделения опит, и Тина, и Камала вървят по един път – към сърцето на читателите си. И е въпрос на личен избор дали ще отворите врата, прозорец или ключалка.

Тина Търнър казва: "Докато пиша тези думи, ние се намираме в разгара на най-страшната пандемия през последното столетие. Тази трагедия накара мнозина от нас да скърбят за загубата на любими хора, докато безчет други, за съжаление, загубиха поминъка си. Сърцето ме боли, застанала с вас в този нов и изпълнен с несигурност пейзаж. Дори да сте от редките малцина, избегнали прякото влияние на това бедствие, всички знаем, че никой не може да мине през живота, без да се сблъска с премеждия. Днес повече от всякога вярвам, че трябва да изберем надеждата и да използваме трудностите, за да продължим напред и нагоре".

ОЩЕ ОТ GRAZIA: 5 НОВИ КНИГИ, НА КОИТО ДА СЕ НАСЛАДИМ

57

А думите на Камала Харис са следните. "Ежедневното ми предизвикателство към себе си е да бъда част от решението, да бъда радостен воин в битката за душата на страната. Предизвикателството ми към вас е да се присъедините към тези усилия. Нека не вдигаме ръце, когато е време да запретнем ръкави. Защото след години този момент ще бъде минало. И нашите деца и внуци ще ни питат къде сме били, когато залогът е бил толкова висок. Ще ни попитат как е било. Не искам просто да им разказваме как сме се чувствали. Искам да им кажем какво сме направили."

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA