5 нови книги, на които да се насладим по празниците

И не, нито една от тях не е коледна.

Димитрина Иванова
Димитрина Иванова 27 декември 2021

Фотография: Monstera/Pexels

Обикновено празниците са посветени на семейството и се движат между кулинарни съревнования и коледни филми. Но ако не планирате маратон по готвене, а вече сте си взели дозата кино и просто искате да си откраднете малко време за себе си, хубавата книга винаги е добра идея. Особено в компанията на домашно приготвено peppermint mocha. Още повече, че има достатъчно нови и интересни заглавия, на които да се насладите и които ще ви донесат усещане за уют, а защо не и да ви пренесат някъде далеч към любима дестинация.

„Ако не пиша, ставам опасна", казва Амели Нотомб и ако обичате да я четете, то със сигурност нямате търпение да посегнете към новата й книгата „Аеростати" (изд. Colibri). Поредната неочаквана история от винаги изненадващата Нотомб. Този път тя ни среща с Анж, студентка по филология, която дава частни уроци по литература на шестнайсетгодишния Пий. Пий обича математика, оръжия и аеростати, обявил се е за дислексик и мрази литературата. Анж харесва Пий и успява да пробуди вкуса му към четенето. Това е накратко. Плюс едно двойно убийство. Защото Амели няма да е Амели, ако не прибегне до някой неочакван обрат, за да ни подари един роман за самотата, любовта и приятелството.

ameli

За любителите на биографиите веднага бихме препоръчали „Пеги Гугенхайм и мечтата за щастие" на Софи Вияр (изд. Lemur). Вдъхновяващата история на известната покровителка на изкуството е представена като увлекателен роман, който ни разхожда из любимите места на бохемите от 30-те в Париж, привнася от хладината на Лондон, отвежда ни до плажовете на Португалия, за да акостира в Ню Йорк. Където и да се озове Пеги, тя не спира да мечтае за собствено пространство, в което да показва съвременно изкуство и често купува картините от самите им автори. Междувременно умее да се наслаждава на живота и го прави в компанията на имена като Джеймс Джойс, Марсел Дюшан, Макс Ернст, а някъде там ще срещне и Самюъл Бекет, който ще й покаже, че любовта може да ни се случи тогава, когато сме се отказали от нея. Да, тази книга е и за изкуството, и за любовта!

peggy

Наскоро излезе и нова книга от Нарине Абгарян – „Симон" (изд. Лабиринт), спечелила читателите си с увлекателни и уютни истории и с автобиографичната поредица „Манюня". Този път писателката ни пренася в малко градче в Армения, където на преклонна възраст умира Симон, каменоделец, който през дългия си живот се радва на уважението на всички в града, но и се слави с безбройните си любовни похождения. За да го изпратят в последния му път, в дома му се събират всички жени, които някога е обичал. И всяка от тях има своята история.Като всички книги на Абгарян, и този роман е трагикомичен и изпълнен с безкрайна доброта.

simon

Добълваме списъка с „Фонтана ди Треви" (изд. Colibri) на една от най-четените съвременни румънски писателки Габриела Адамещяну. Книгата търси отговор на въпроса - паричката на късмета, хвърлена във Фонтана ди Треви в Рим, носи ли щастие? Как емигриралата във Франция Летиция може да си върне наследството от чичовците, репресирани от комунистическия режим? Какво ново ще научи за объркания си любовен живот от младите си години и ще намери ли издател в Румъния за автобиографичния си роман? По време на един неин ден в днешния Букурещ минаваме по улиците на града със спомените й от последните три десетилетия, влизаме в домовете на няколко фамилии, присъстваме на реалното земетресение, на „така наречената революция" и на световните атентати, и най-вече - научаваме как животът се трансформира в роман.

fontan

И тъй като в края на годината обичаме да си правим равносметки и едновременно с това си поставяме цели за следващите месеци, нямаше как да пропуснем „РАЗниМисли" на психолога Детелина Стаменова (изд. Ciela).  Kрасив и детайлен вариант на дневник, с който да полагате ежедневна грижа за себе си и вътрешния си свят. Огледало на пътя ви, което подсказва вярната посока тогава, когато сякаш сте я загубили. Разделен на 12 теми и 12 части, дневникът може да бъде списван през цялата година или да бъде отварян тогава, когато има нужда. Заложени са различни упражнения и въпроси, както и достатъчно пространство, за да може всеки сам да разгърне творческия си потенциал. Изданието успява да обхване сложната мозайка на ума, дава пространство да погледнете по различен начин към ежедневието и неговите проблеми, но и радости. „РАЗниМисли" е възможност да останете насаме със себе си в края на деня. Точно онова, от което се нуждаем и в края на годината.

razmisli

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA