Владеем ли изкуството да гледаме изкуство?

До средата на декември ще имаме възможността да получим отговор на въпроса, при това лично от арт критика Нада Нашева.

Гергана Димитрова
Гергана Димитрова 25 октомври 2022

Столичното арт пространство "Мисия 23" организира курс по съвременно изкуство, който ще разкаже не само какво е то, но и ще учи как да го гледаме и разбираме.

От октомври до средата на декември арт критикът Нада Нашева ще акцентира върху две основни теми при срещите си с публиката - как да различим изкуството и защо се е променило днес, какво означава тази промяна и какво казват творбите - за нас, за връзката ни с другите хора, за промяната ни като такива.

фгх

"Както казва Ричард Сера, "Ако промениш начина на гледане на хората, ще смениш и начина им на мислене". Въпросът е, че то може да ни зарежда с истинска сила и най-вече да смени посоката ни!", коментира Нашева.

Един от акцентите в курса е посветен на кича и имитациите в изкуството. Обикновено този момент в историята на съвременното изкуство се радва на най-голям интерес от курсистите.

За основа му служи есето на Клемент Грийнбърг "Авангард и Кич" от 1939 г., в който един определен цитат сякаш разбулва тайната зад темата - "Кичът е механичен и действа чрез формули. Кичът е рутинно преживяване и подправени усещания. Кичът е миниатюрно изображение на всичко, което е фалшиво в живота на нашето време."

ОЩЕ ОТ GRAZIA: TO ME, TO YOU (НАИСТИНА) ОТГОВАРЯ НА ВЪПРОСА "КАК СИ?"

фжгбхн

На въпроса "Защо е важно да можем да различим изкуството?", Нада отговоря така: "Защото изкуството е съпротива, преди всичко на властовите отношения и структури в конкретен момент. Това могат да бъдат отношенията мъж - жена, държавен апарат - човек, учител - ученик, баща - дете и т.н."

"То е съпротива, но не в буквалния политически или идеологически смисъл, а сменя граматиката на властовите отношения. Дори в цветовете има властови отношения, например взаимодействията на цветовете за Кандински са като взаимодействия между различни сили. За съжаление обаче, новата граматика, която предлага, много бързо става рутинна и се усвоява от имитаторите и около нея се създават нови властови отношения, затова трябва да се променя!", продължава Нашева.

Повече информация може да откриете във Facebook страницата на Missia 23.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA