TO ME, TO YOU (наистина) отговаря на въпроса "Как си?"

Новата изложба на Михаела и Борислава Караджови поглежда от другата страна на нещата. От онази, която често избягваме.

Димитър Андонов
Димитър Андонов 05 октомври 2022

Най-често задаваният въпрос при среща е "Как си?", а най-честите отговори след него са "Добре", "Горе-долу", или "Бива". Все хубави новини, нали?

Изложбата "to me, to you" обаче е отговорът на горния въпрос, който не искаме да чуем, но в повечето случаи и не искаме да дадем. Тя се насочва към онова тъмно място, по-страшно от загасена лампа в детска стая. Място, на което, ако не сме били - не бихме искали да бъдем, а ако все пак се е случило, то благодарим, че сме себе си и можем да си позволим, когато се налага да отговорим просто "Зле".

ОЩЕ ОТ GRAZIA: МИХАЕЛА И БОРИСЛАВА ВОДЯТ МНОГО ЯСЕН ДИАЛОГ С ИЗКУСТВОТО

TO ME, TO YOU

Депресията е водещ елемент във всяка от илюстрациите на "to me, to you". Целият арт на изложбата е подписан с болката, страха, гнева, апатията, примирението, отчуждението, самотата, безсънието и хиляди други състояния, които демоните ни изравят, за да покажат, че сме уязвими.

Депресията е и мълчаливо място, изпълнено с оглушителни крясъци. Това е причината Михаела (Stalker Since 1993) и Борислава (Borislava MadeIt) Караджови да вкарат звук - за да може следващият, тръгнал по пътя, да мине през него, знаейки, че и след най-опустошителната буря има слънце, което чака да изгрее.

Илюстраторките, работейки заедно под псевдонима Sisters In Draw, поставят в основата на предстоящата изложба именно това психологично състояние, вдигайки булото на неосведомеността и отваряйки вратата на съпричастието, състраданието и най-вече помощта, която е истински нужна в такива моменти.

В тази мисия до тях са и артистите Гена, Григовор, Мила Роберт, които с думите и музиката си ще допринесат за аудио-визуалното преживяване на илюстрациите, а друго доказателство за добрата и най-вече нужна работа по идеята на Михаела и Борислава е късометражният филм на Мартин Граховски, който документира работата по проекта на илюстраторките. Запечатва целия процес от идеята до реализацията и позволява досег до най-личните преживявания на Sisters In Draw.

TO ME, TO YOU

Във филма ще се види и арт резиденцията, предшестваща изложбата. Там всички участващи артисти споделят лични истории, свързани с депресията и изработват процес, по който да колаборират. Целият блясък на проекта "to me, to you" ще може да се види от 11.10 до 30.10, Буферен паркинг на Интер ЕКСПО център (ниво 1, вход откъм метростанцията).

Прожекцията на филма ще се състои на 17.10 от 21:00 часа в Дом на киното. След нея ще има и дискусионен панел с участници, психолози и гости.

Повече информация може да откриете в официалната Facebook страница на събитието.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA