10 интригуващи заглавия, които да прочетете през май

Биография, трилър или романтичен роман - има за всекиго по нещо.

Ася Иванова
Ася Иванова 18 май 2023

"QUEEN: KАК ЗАПОЧНА ВСИЧКО – ОФИЦИАЛНА БИОГРАФИЯ" (изд. Ciela)

Започваме селекцията с биография на най-великата група на всички времена - Queen. Официалната биография на легендарната рок група излиза за първи път през 1992 г. – малко след смъртта на Фреди Меркюри, а новото допълнено издание - "Queen: Kaк започна всичко – официална биография" съдържа още повече снимки, факти и откъси от ексклузивни интервюта с музикантите.

"ГОСПОДАР НА ГНЕВА" (изд. Егмонт)

"Господар на гнева" от Ана Хуанг е книга първа от новата й поредица "Господари на греха". Това е втора серия от авторката, която се появява на български език след изключителната популярност на "Порочни истории". Историята ще ни срещне с бизнесмена Данте Русо, който е принуден да се сгоди за бижутерийна наследница и дъщеря на врага му. Ще се зароди ли любов между тях, или не, това ще разберем между страниците.

"АПРИЛ В ИСПАНИЯ" (изд. Лист)

Най-големият жив писател на Ирландия - Джон Банвил (с псевдоним Бенджамин Блек) ни предлага завладяващ роман-мистерия
. Това е последната част от кримипоредицата "Куърк" с главен герой дъблинския патолог Куърк. Той се отправя на почивка с любимата си жена в испанския град Сан Себастиан. Плановете за мързелива ваканция обаче се изпаряват, когато среща мистериозната Ейприл Латимър.

"ТАНЦУВАЩАТА С ВОДА" (изд. Кръг)

Дочакахме любимата книга на Опра Уинфри и Елиф Шафак да излезе на български език. Авторът Та-Нехиси Коутс се занимава с един от най-мрачните периоди в американската история – робството и смелият Хайрам Уокър. Главният герой е роден в плантация за роби, но животът му се променя коренно след като оцелява по чудо в бурните води на река Гус.

"ИЗГАРЯНЕ" (изд. Enthusiast)

Авторката Мега Маджумдар
ни среща с три удивителни личности, мечтаещи за по-добро бъдеще, чийто живот се променя завинаги след смъртоносна терористична атака в Индия. Романът е напрегнат, провокиращ и спиращ дъха от началото до удивителния й финал и ни кара да се замислим какво означава да имаш амбиции и мечти в общество, сблъскващо се ежедневно с корупция и политически екстремизъм.

"ОПАСЕН БИЗНЕС" (изд. Обсидиан)

Авторката Джейн Смайли ни отвежда в Монтерей през далечната 1851 г. Заглавието подсказва криминалния нюанс в романа. Главна героиня е Елайза, която търси начин да оцелее след убийството на съпруга й и се налага да започне да работи в публичен дом. Когато обаче започват да се появяват трупове на млади жени, най-старата професия започва да изглежда все по-опасен бизнес.

"ЛОНДОН" (изд. Еднорог)

В своя епичен бестселър Едуард Ръдърфорд ни повежда на величествено пътешествие, което обхваща над две хиляди. Благодарение на него "присъстваме" на емблематични за английската история събития и "срещаме" велики личности, като Юлий Цезар, Хенри VIII, Кристофър Марлоу, Уилям Шекспир, дори индианската принцеса Покахонтас.

"ЛАБИРИНТЪТ" (изд. Бард)

Нелсън Демил отново доказва, че е великолепен разказвач с оплетения сюжет и изненадващите обрати в тази мрачна история. И отново проявява майсторството си в диалозите и напрежението до последния момент. Той ни среща с главния герой Джон Кори, ветеран в борбата с терористи, който изненадващо е въвлечен в разследване на поредица от убийства и смайваща корупция сред политици, полицаи, съдии и прокурори.

"БАРАЖ СРЕЩУ АТЛАНТИКА" (изд. Colibri)

Добре познатият у нас
Фредерик Бегбеде отново завладява любимата си аудитория с "Бараж срещу Атлантика". В романа той се връща към едно вече окончателно отминало време. Върху страниците Бегбеде излива размисли за писателския труд, за неуморното дирене на творческия порив, мимолетен като желанието. Така миналото се завръща, за да се превърне в защитна преграда срещу настоящето…

"МАРГРЕТЕ I ДАТСКА" (изд. Емас)

Историята на средновековната обединителка на Севера - Маргрете I Датска, надхвърля рамките на нейното съвремие. Това е история за една млада жена, противопоставила се на ограниченията, диктувани от средновековните порядки. Благодарение на изключителния си политически нюх, от пешка във властовите игри на голямата политика Маргрете се превръща във владетелка, за чието могъщество мечтаят мнозина средновековни монарси.

Фотография: Pexels.com

Този уикенд е време да разчистим графика, да се сгушим на топло с чаша ароматен коктейл и да се посветим на поредната увлекателна история с хубава книга в ръка. 

В списъка ни за май сме подготвили 10 интригуващи заглавия, които ще задоволят всеки вкус. Сред тях се крият романтична история, биография на легендарна група, но и поредният интригуващ трилър. Какво още, вижте в галерията!

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA