Стартираме годината с 9 незаменими романа

Трилъри, романтика и биографични истории - всеки ще намери своето четиво!

Ася Иванова
Ася Иванова 18 януари 2024

"ЛОВЪТ" (изд. Софт Прес)

Новият роман на Луси Фоли ни среща с група приятели, които отиват в уединено луксозно имение в снежните шотландски планини, за да посрещнат Новата година. Празникът обаче ще е последен за един от тях. С настъпването на Нова година един от тях е мъртъв… Друг от тях е убиецът. А имението им е откъснато от света заради снега. В криминалния пъзел уликите изглеждат ясни като стъпки в снега, но истината остава скрита до самия финал.

"ПРИСЛУЖНИЦАТА" (изд. БАРД)

Новата книга на БАРД e интригуващото заглавие, което ще ви накара да попивате всяка буква с интерес до последната глава. "Прислужницата" ни среща с едно младо момиче и странното семейство Уинчестър. Мили е наета да се грижи за дома на фамилията. Но съпругата е със странни настроения, дъщеричката е прекалено капризна… единствено мъжът изглежда нормален. Затова и Мили се влюбва в Андрю. Няколко месеца по-късно се случва нещо неочаквано, което преобръща изцяло представата ѝ за семейство Уинчестър. Какви тайни се крият в миналото на Нина? Как успява Андрю да я търпи? И чий е трупът в мансардата?

"ДВАЙСЕТ ГОДИНИ ПО-КЪСНО" (изд. Хермес)

Два месеца преди 11 септември 2001 г. – датата, която променя завинаги световната история, в планината Катскил е извършено жестоко убийство. Жертвата е известният писател Камерън Йънг, а уликите водят до Виктория Форд, негова семейна приятелка и любовница. Тя се среща с адвоката си в една от кулите близнаци на Световния търговски център на 11 септември, след което изчезва безследно. Тя обаче е категорична, че е невинна, и умолява сестра си да изчисти името й.
Както можем да се досетим, историята ни отвежда 20 г. по-късно, когато чрез революционна ДНК технология, Виктория е идентифицирана като една от жертвите на атентатите. Тогава ще бъдат направени интересни разкрития, които ще накарат читателя да настръхне.

"ЛОТАРИЯТА И ДРУГИ РАЗКАЗИ" (изд. Кръг)

"Лотарията и други разкази" е единственият сборник, който Шърли Джаксън издава приживе и с който нарежда името си сред най-големите американски писатели на ХХ в. Той за първи път излиза на български, а мнозина споделят, че разказите имат способността да ви хванат за гърлото със своя зловещ реализъм. Те разкриват и майсторството на Джаксън да внушава дълбокия мрак, перфидната жестокост и нелечимата самота, които владеят човешкото сърце, разсъдък и взаимоотношения. И макар Шърли Джаксън обичайно да се свързва с ужасите и мистерията, този неин сборник излиза извън жанровите ограничения.

"НИКОГА, НИКОГА" (изд. ИБИС)

Новото издание на ИБИС е заплетена романтична мистерия, каквато не сте чели досега. Водовъртеж от емоции и спиращо дъха напрежение.
Един ден Чарли Уинуд губи всичките си спомени – тя не помни името си, къде живее, на колко години е... Изглежда, че единственият, който може да ѝ помогне да разкрие какво се е случило, е Сайлъс Наш, който също като нея е забравил всичко. Докато двамата бавно сглобяват парченцата от пъзела на общото им минало, откриват, че са били влюбени един в друг.  Но колкото повече неща научават, толкова по-загадъчно става всичко...

"НЕПОЗНАТИЯТ В СПАСИТЕЛНАТА ЛОДКА" (изд. Лабиринт)
 
След мощен взрив огромната луксозна яхта "Галактика" заедно с хората, събрали се да се повеселят, се разпада на части и потъва. Десет от пътниците оцеляват като по чудо и се носят напосоки в спасителна лодка из безбрежния океан. На третия ден, когато вече остават без вода, храна и надежда, забелязват сред вълните мъж, когото изтеглят в лодката. До края обаче ще се питаме дали непознатият е онзи, за когото се представя. Какво е причинило експлозията? Ще оцелеят ли тези хора? И дали отговорите на молбите, на молитвите ни не изникват там, където очакваме най-малко?

"ДЖЕЙН ОСТИН И ИЗКУСТВОТО НА ДУМИТЕ" (изд. ЕМАС)

В романизираната биография на Катерине Бел "Джейн Остин и изкуството на думите", самата Остин се превръща в героиня, надскочила своето време и бореща се за голямата си страст: писането. Катерине Бел съживява стара Англия и отвежда своите читатели на вълнуващо пътешествие из живота на една необикновена жена. И има защо! Джейн Остин е на върха на английския, пък и световен, литературен канон. Тя ни оставя шест романа, всички наредени сред вечните класики и държащи читателското внимание вече над два века.

"ТРИ ЖИВОТА СЕДМИЧНО" (изд. Ентусиаст)

"Три живота седмично" е новият изкусен трилър от един от най-успешните френски автори на криминални романи Мишел Бюси, който за пореден път доказва изобретателността и неповторимия си стил. Той ни отвежда в Мьоз, в сърцето на Ардените, където е открито мъртво тяло. Злополука, самоубийство или убийство? В колата на жертвата полицията се натъква на три шофьорски книжки с идентични снимки. Трима мъже, родени в един и същи ден, в три различни града. Разкриването на самоличността на жертвата изправя капитан Кател Марел пред истинска загадка. Водил ли е Рено Дювал… три живота? И кои са Ханс Бернар и Пиер Русо?
Трилърът ще бъде представен пред българската публика лично от Мишел Бюси, който ще гостува в България на 19 и 20 януари 2024 г. по повод литературното събитие "Нощ на четенето".

"ТОВА СЕ СЛУЧИ ПРЕЗ НОЩТА" (изд. Колибри)

Авторът Марк Леви ни среща с цели девет герои, които се познават само виртуално. Те са верни приятели, отдали се на една обща цел: да се борят срещу злото. „Те са извън закона, но са на страната на доброто. Те са гениите на дигиталния свят. Хакерски атаки, секретни материали, тайни, разобличение на тези, които искат да завладеят света, преследване по улиците на Осло, Париж, Мадрид, Тел Авив, Лондон и Истанбул – борбата може да им струва живота. Този път не ми се налага да се сбогувам с тях на последната страница. Защото историята далеч не е свършила. Добре дошли в света на група 9!,“ споделя самият Леви.

Фотография: ПР

Януари е месецът, в който си даваме куп обещания и правим планове колко точно книги ще успеем да прочетем до края на годината.

Е, ние сме насреща, за да ви предложим няколко готини заглавия, които ще ви накарат да затаите дъх и с интерес да погълнете историята до последната страница. В първия месец на 2024-та сме ви подготвили 9 книги, сред които ви гарантираме, че ще откриете своята!

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA