"Опенхаймер" с 13 номинации за наградите БАФТА

Церемонията ще се състои на 18 февруари в Лондон.

Ася Иванова
Ася Иванова 19 януари 2024

Фотография: Форум Филм

"Опенхаймер" продължава да бележи успехи. Лентата, която разказва историята на бащата на атомната бомба Дж. Робърт Опенхаймер, получи цели 13 номинации за наградите БАФТА на Британската академия за кино и телевизия. 

Разбира се, очакванията и тук са много големи, още повече, че биографичната лента вече спечели осем награди "Изборът на критиците" и пет отличия "Златен глобус". Той е сред номинираните за най-добър филм. В тази категория са включени също "Анатомия на едно падане", "Останалите", "Убийците на цветната луна" и "Клети създания".

Клети създания

На второ място по номинации е не соченият за най-голяма конкуренция на "Опенхаймер" -"Барби", а престоящият "Клети създания", който е получил 11 номинации. Той е с номинация за БАФТА и за най-добър британски филм. Сред останалите претенденти в категорията са "Непознати" (All of Us Strangers), "Как да правим секс" (How To Have Sex), "Наполеон", "Старият дъб" (The Old Oak), Rye Lane, "Салтбърн", Scrapper, "Уонка" и "Зона на интерес".

С по 9 са "Убийците на цветната луна" и "Зона на интерес". "Барби" има едва пет номинации, като толкова има и драмата "Солтбърн". 

Като най-добър актьор са се отличили Брадли Купър в "Маестро", Колман Доминго в "Ръстин", Пол Джиамати в "Останалите", Бари Киогън в "Солтбърн", Килиън Мърфи в "Опенхаймер" и Тео Йо в "Минали животи" и изборът ще бъде между тях.

За най-добра актриса за награда БАФТА са номинарани Фантейжа Барино за "Пурпурен цвят", Сандра Хюлер за "Анатомия на едно падане", Кери Мълиган за "Маестро", Марго Роби за "Барби" и Ема Стоун за "Клети създания".

Барби

В режисьорската категория Кристофър Нолан, създателят на филма с най-много номинации за БАФТА "Опенхаймер", ще си оспорва приза с Андрю Хей за "Непознати", Александър Пейн за "Останалите", Брадли Купър за "Маестро", Джонатан Глейзър за "Зона на интерес" и Жюстин Трие за "Анатомия на едно падане". Тя е единствената дама, която е в надпреварата за отличието.

С номинации за най-добра актриса в поддържаща роля са Емили Блънт за "Опенхаймер", Даниел Брукс за "Пурпурен цвят", Клеър Фой за "Непознати", Сандра Хюлер за "Зона на интерес", Розамунд Пайк за "Солтбърн" и Давайн Джой Рандолф за "Останалите". В категорията за най-добър актьор в поддържаща роля са номинирани Робърт де Ниро за ролята му в "Убийците на цветната луна", Робърт Дауни- джуниър за "Опенхаймер", Джейкъб Елорди за "Солтбърн", Райън Гослинг за "Барби", Пол Мескал за "Непознати" и Доминик Сеса за "Останалите".

Наградите БАФТА ще бъдат раздадени на 18 февруари в Лондонската кралска фестивална зала, а водещ на церемонията ще бъде актьорът Дейвид Тенант.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA