Erupting: Изложбата, която обръща внимание на психичното здраве

Един българо-италиански проект с участието на Коста Каракашян и неговите артисти.

Димитрина Иванова
Димитрина Иванова 08 февруари 2024

Между 12 и 18 февруари One Gallery в София ще бъде домакин на изложбата Erupting, която е съвместен проект между фондация Il Bottone и Karakashyan & Artists. В нея ще видим работи на Теодора Джерекарова, Коста Каракашян и Лоренцо Илари. На 15 февруари посетителите ще могат да се насладят и на специалния пърформанс на Karakashyan & Artists, в който четирима танцьори ще пресъздадат различните нюанси на гнева, използвайки телата си като четки, които рисуват емоциите си върху бели платна. Чрез средствата на танца, движенията и цветовете върху платната те ще покажат онзи вътрешен свят, който често се оказва неуловим. „Пърформансът представя завладяващ разказ, който приканва зрителя към участие в диалога относно важността на разпознаването и разбирането на сложността на човешките емоции", споделя кураторът на изложбата Доменико де Кирико. Зад създаването на костюмите на танцьорите пък стои не по-малко талантливият български дизайнер Николай Божилов.

2

Erupting e част от поредица събития, които се случват на различни точки в Европа, като фокусът е емоционалното пътуване, през което човек преминава след загубата на близки хора. Екипът, който стои зад този проект, има за цел да обърне внимание на обществото към разпознаването на ранните стадии на депресията, защото вярва, че с правилното знание тя може да бъде преодоляна още в самото й начало. Целта е да създадат приложение, което да насочва хората към безплатни и полезни дейности, с които могат да предотвратят задълбочаването на депресивното състояние.

3

„Съвременното общество, което е белязано от значителни и бързи промени, поражда нов тип страдания, които преливат в добре познатите ни чувства на дезориентация и усещане за празнота, като част от етапите на колективния живот. Последствието от всичко това несъмнено е патологизирането на гнева, прекомерно и внезапно чувство, характеризиращо се с непреодолима мъка, сигнал, че нещо не върви в правилната посока", споделя още Доменико де Кирико, който иска да обърнем внимание на душата си и най-вече грижата за нея. Да извадим навън онова, което понякога болезнено крием вътре в себе си.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA