Дизайнерът Николай Божилов – за маските и хората

Кристина Гочева
Кристина Гочева 02 април 2020

Когато предпоследната наредба за маските беше в пълна сила - писах на дизайнера Николай Божилов, защото познавам отношението му към работата и етичността, която изповядва.

Повод за този разговор бе покупката на маски, и ако само преди месец това би ми звучало като пълен абсурд, то в третата седмица на карантина - това е самата реалност.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NIKOLAY BOZHILOV (@nikolaybozhilov) on

Неговите маски не струват 5 лв., но някак в тях откривам посланието на времето, в което повече от всякога можем да мултиплицираме чувството на съпричастност.

Времето, в което е наложително да си върнем личната сила и авторитет обратно, защото (съзнателно или не) всички сме се превърнали в жертви на авторитарно-корпоративната потребителска култура.

Аз не правя изключение, но вярвам, че когато излезем от тази ситуация, ще живеем различно - с по-голяма мисъл за свързаността ни с другите, защото тепърва ще разбираме, че не сме конкуренти, а партньори.

 

 

Никога не съм си представяла, че ще нося твои маски за лице, а не дрехи... Как взе решение да правиш маски, при това още преди много от големите имена в дизайна да го направят?

Е да, и аз никога не съм си представял, че ще трябва да проектирам и създавам маски, но ето че ситуацията е специфична и го изисква. Ден преди да бъде обявено извънредното положение в България, виждах накъде отиват нещата, може би докторантурата ми, която е свързана с „Модни прогнози" ме ориентира добре.

Отделих цял ден за проучване, проби и експерименти, за да създам удобни, функционални  защитни маски за близките и приятелите си. 

Впоследствие споделих, в социалните мрежи процеса си на работа и най-вече посланието, че в тази ситуация е много важно всеки да помага с каквото може

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NIKOLAY BOZHILOV (@nikolaybozhilov) on

 

Спазваш стриктно самоизолацията, това означава ли, че всяка маска правиш абсолютно сам?

Да, самоизолирал съм се в ателието си и всяка една маска излиза от ръцете ми и е авторска. Аз обичам да шия и винаги първите мостри в колекциите ми, ги изработвам изцяло аз

Как минава един твой ден под карантина?

Горд собственик съм на куче, тъй че деня ми започва с кратка разходка, след което приготвям закуска и започвам работа в ателието си. Водя и онлайн курсове по моден дизайн два дни в седмицата, което е чудесно разообразие за мен и курсистите ми. Но няма да се лъжем... дните под карантина са еднообразни.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NIKOLAY BOZHILOV (@nikolaybozhilov) on

Как се грижиш за ума и тялото си?

Тренирам ги. Използвам времето докато шия, да слушам подкасти по испански (сега го уча), а упражненията вкъщи са ми познати, макар да разполагам само с дъмбели.

Какво най-много ти липсва в момента?

Мисля че, както всички- близките! Това да не може да се срещнеш с тях, да се прегърнете, да комуникирате нормално...

Kак ще промени света пандемията Covid-19? 

Със сигурност ще има голяма икономическа криза, която така или иначе се задаваше, сега ще е още по-лесно обоснована. Няма да е лесно на хората, със специфични професии, света ще се реорганизира, свободното пътуване и безкрайното консуматорство ще имат своите лимити вече. Но всичко това не е задължително да е с отрицателен знак.

Ще ми се хората да гледат позитивно, няма нужда да се губи време в съжаление и страх, а просто да бъдем креативни и адаптивни.

Как приемаш загубата на всичко познато, с което сме свикнали?

Трудно е, живеем в историческо време, интересно е че огромен процент от света изживява едни и същи ситуации, емоции и това до голяма степен е обединяващо. Надявам се, да се нормалзизират нещата и по-скоро да не усещаме загуби, а да оценяваме плюсовете.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NIKOLAY BOZHILOV (@nikolaybozhilov) on

Какво ще бъде бъдещето на модната индустрия, според теб?

Такова каквото бих искал, модната индустрия да спре с безкрайното бълване на тренди продукти, и да се фокусира върху максимална функционалност, безвременните дизайни и устойчивостта на модните продукти да е задължителна. И ще завърша с това, че модата е феномен, който освен да ни изненадва може да се предрича. Една от основните модни прогнози, които проучвах, беше че за следващите 5 години, производството на еластични и естествени материали и облекла за домашна употреба ще има ръст с 40% в световен мащаб. Защо??? Защото много професии ще имат опцията home office

Ето че Covid-19 ускори нещата.

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA