Мария Бакалова стана член на Европейската филмова академия

Жулиет Бинош бе избрана за президент.

Ася Иванова
Ася Иванова 10 май 2024

Фотография: Profimedia

Мария Бакалова разкри, че е избрана за член на Европейската филмова академия.

Тя е сред 709-те новоприети членове, които бяха обявени в Деня на Европа - 9 май. Освен Бакалова, в списъка попадат още Бойко Кръстанов, както и още 15 представители на българската кинематография. Сред тях са имената на режисьорите Лиза Боева, Андрей Хадживасилев, Коста Каракашян, Ники Стоичков и Галя Стоянова, както и операторите Иван Чертов и Александър Станишев, и сценаристите Теодора Маркова и Симеон Венциславов. Изпълнителният директор на Националния филмов център Петър Тодоров и Амитабх Вардхан, главен изпълнителен директор на Cine Grand също вече са членове на ЕФА редом с продуцентите Борислав Борисов, Кристина Деспотова, Ралица Големанова и Ирина Гурова.

Европейската филмова академия

Всяка година Европейската филмова академия приема нови членове, като тази година броят им е рекорден. "Така се усилва гласа на европейското кино по света", отбелязват от ЕФА. Европейската филмова академия вече има над 5000 членове от 52 страни. Всеки от тях може да се регистрира, за да гласува всяка година за Европейските филмови награди. Те могат да участват в събития, организирани от ЕФА, се посочва в прессъобщението.

От 1 май тази година президент на ЕФА е френската актриса Жулиет Бинош. ЕФА е основана през 1988 г. от водещи европейски кинодейци като Ингмар Бергман, Педро Алмодовар, Лиляна Кавани, Клод Шаброл, Федерико Фелини, Изабел Юпер, Марчело Мастрояни, Лив Улман, Вим Вендерс и първоначално има само 99 членове. От 90-те години на миналия век членовете на академията постепенно се увеличават.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA