Златни великденски яйца? Лесно е!

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 23 април 2019

Великден е пъстър не само заради народните ни обичаи и традиции, но и заради пробуденото ни желание за цветове, което е провокирано от пролетта, от цъфтящите наоколо градини.

На този празник винаги ни се иска да опитаме нещо ново, да предизвикаме себе си, да навием щората на мрачните, тягостни зимни дни и да пуснем у дома искрите на слънцето. Домът ни вече сияе от чистота, но ръцете ни сърбят за още – всеки ден, който ни приближава до този светъл празник, ни среща с различни идеи.

Златни великденски яйца? Защо не? Доскоро и аз не знаех, че те могат да се направят лесно и да засияят на празничната трапеза. Докато не попаднах на този видеоклип и не порових малко в интернет, за да открия, че в България вече се предлага същата златна боя за яйца, която е показана и във видеото. Кутийката съдържа три цвята – сребърен, златен и червен металик. Най-красиви обаче ми се струват златните яйца, затова може би ще направя само от тях. На опаковката пише, че един цвят е достатъчен за боядисването на 30 яйца. Но дори това да не е съвсем така и да се наложи да покрием едно яйце с два пласта боя, пак си заслужава да опитаме.

Боядисването е съвсем лесно, не е необходимо боята да се разтваря във вода или да се добавя оцет. Потапяме пакетчето за малко в гореща вода, за да се втечни боята, капваме малко от нея в дланите си и боядисваме яйцето директно с ръце. След като боядисаните яйца изсъхнат, може да ги полираме с памучен тампон с олио, по стария ни известен начин.

Да не забравя все пак и най-важното: боята може да се закупи от представителството на фирмата Dr.Oetker у нас. Адресът е в София, кв. „Хаджи Димитър”, ул. „Резбарска” 5 (https://www.oetker.bg/bg-bg/produkti/boja-za-jaica/asortiment/prikazni-metalicheski-boi-za-jaica.html).

А сега вижте колко лесно се правят.

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA