Храната на бъдещето: протеин от насекоми и мляко от водорасли

Медузи с хляб от насекоми и чаша мляко от водорасли ще бъдат обичайната човешка вечеря от средата на 21-ви век сочи проучване, поръчано от Saintsbury’s - една от най-големите вериги супермаркети във Великобритания. Според експерти, напредъкът в технологиите, по-специално изкуственият интелект, ще позволи да се персонализират диетите и необходимите хранителни вещества и витамини да се получават от организма под формата на таблетки, лепенки или витамизирана храна.

Все повече хора, при избора си на хранителни продукти, се ръководят от съображения, свързани със здравето, околната среда и хуманното отношение към животните. Това означава, че съвременната хранителна индустрия не може да отговори на нуждите на населението, което заплашва да нарасне до 9 милиарда за 30 години.

Авторите на доклада прогнозират, че до 2169 г. хората ще съхраняват подробна информация за хранителните си нужди и пристрастия в микрочипове, имплантирани в тялото.

Ако е необходимо, чиповете ще изпращат сигнали до супермаркета, а дрон или робот ще доставят поръчката, предназначена да отговори на нуждите на човека.

В менюто на бъдещето неизбежно ще има по-малко месо и мляко. До 2025 г. една четвърт от британците ще станат вегетарианци - два пъти повече от днес. Друга част ще се превърне във флекситарианци (признаващи, че от време на време консумират месо). Пазарът на алтернативни протеини очаква увеличение с 25%. Водораслите ще заменят ядките като източник на растително мляко.

След 30 години любителите на рибните ястия ще трябва да забравят за треската, сьомгата, рибата тон и скаридите и да се насочат към медузите, които се размножават добре в топли води при липса на хищници.

Готвачите, разбира се, ще трябва да проявят находчивост, за да се адаптират към тези промени.

Насекомите ще се превърнат в обичайна храна - в магазините ще се продават брашно и макаронени изделия от щурци и скакалци. Обичайните пшеница, царевица, ориз и соя ще бъдат изместени от по-екзотичните моринга и бамбарски земен орех (Vigna subterranea).

Европейците вече започват полека да свикват с ястията от насекоми. В ресторантите може да се намерят тарталетки с пържени щурци с трюфелна майонеза и лайм. Правилно приготвените щурци са почти безвкусни, така че в смляна форма те могат да се добавят навсякъде: в колбаси, бисквити, кифли, тофу и дори в сладолед.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA