Черешовият пай на Кейти Пери

Кейти Пери не само пее страхотно, но и умее да прави... черешов пай? Очевидно. Рецептата ù е лесна, а крайният резултат е впечатляващ. В сезона на черешите как да не пробваме да го приготвим? 

2 и ½ чаши брашно и 20 с.л. подсолено масло със стайна температура се размесват до тесто на трохи. Прибавя се ½  ч.ч. студена вода и тестото се доомесва. Разделя се на две топки – за долната и горната кори на пая. Всяка топка се увива във фолио за свежо съхранение и се оставят в хладилника.

Докато се охлаждат, се приготвя плънката за пая. За нея в тиган се разтопяват пълни 3 с.л. масло, добавя се ¾ чаша захар. Когато захарта се стопи в маслото, се добавят 6 ч.ч. череши, почистени от костилките. Бърка се до кипване и се добавят 3 с.л. царевично нишесте, разтворено в 2-3 с.л. вода. Отново се бърка до леко сгъстяване и се дърпа от котлона, за да се охлади черешовата плънка.

Едната топка от тестото се разточва и се слага във формата за пай така, че краищата да излизат от формата. Изсипва се черешовата плънка. Другата топка тесто също се разточва и от нея се изрязват ленти, както е показано във видеото. Лентите се преплитат върху плънката по показания начин. Краищата на горната и долната кора се слепват, а ненужното се изрязва с ножица.

Паят се пече на 190ᵒ до зачервяване. Във видеото е показан 1 час за печене, но това зависи от различните фурни. Наистина е лесно, нали?

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA