Кошнички с млечен крем – вкус от детството

Помните ли хрупкавите кошнички от нашето детство, пълни с нежен млечен крем, които майките ни правеха за рождени дни и други поводи? Бяха толкова вкусни и красиви, че няма как да ги забравим. Сега е модерно да им казват "тарталети", но, хайде, няма нужда. Те са си от детството и точка. И са кошнички. Независимо че ние нямаме много време да се заиграваме с такива красоти, заслужава си да ги приготвим за специален повод, особено за детски рожден ден. В тази рецепта не са им сложили дръжчици, но в старите рецепти от мама и баба ги имаше. Така че спокойно може да ги добавите, ако ги печете наобратно, а не както е в тази рецепта. Въпреки че този начин изглежда е по-лесен.

Ето и нужните съставки

За тестото: 1 яйце, 70 г. захар, 60 г. слънчогледово олио, 220 г. брашно, ½ чаена лъжичка бакпулвер.

За крема: 2 яйца, 60 г. захар, 30 г. царевично нишесте, 500 мл. прясно мляко, кора от половин лимон.

За аранжиране: пресни плодове по избор.

Всички продукти за тестото се смесват. Омесва се средно твърдо тесто и се разточва на кръг с дебелина около 0,5 см. С фигура – цвете се изрязват формите за кошничките. След това се вземат по две хартиени форми за мъфини (две едно в друго, за да е по-устойчива формата и да не се гъне). Хартиените форми се обръщат с дъното нагоре и върху тях се подреждат изрязаните фигури от тесто (вижте във видеото как се прави). Подреждат се в тава и се пекат на 180ᵒ за 15-20 минути  - до порозовяване. Изваждат се и се оставят да изстинат.

През това време се приготвя млечният крем. Прясното мляко, заедно с обелената лимонова кора се кипват на котлона. Яйцата се разбъркват добре със захарта и нишестето, така че да няма никакви бучки. Лимоновата кора се изважда от млякото и то по малко се прибавя към яйчената смес. В никакъв случай млякото не трябва да е твърде горещо, за да не свари яйцата. Когато се смесят и разбъркат добре, сместа се връща на котлона и се бърка на слаб огън до сгъстяване. Гъстотата се определя, когато в сместа започнат да се появяват плътни мехурчета. Готовият крем се дърпа от котлона и се оставя да се охлади добре.

След това с охладения крем се пълнят кошничките – със супена лъжица или шприц. Аранжират се с парченца пресни плодове.

Да ви е сладко!

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA