Храна за искрено "слаба" банкова сметка

И без „Закуска в Тифани" ще се окажете с няколко хиляди долара по-бедни, ако опитате следните деликатеси в гурме селекцията ни.

Невена Дякова
Невена Дякова 24 октомври 2021

Колко скъпо може да е нещо, ако все пак става за ядене? Много, много скъпо и това не бива да ви изненадва. Макар и все още в разгара на пандемията от коронавирус, светът не е забравил хранителните изкушения за хора със 7- и повече цифрени банкови сметки. Десерти на цена колкото среден клас автомобил, поръсени със златен прах, сервирани в кристални бокали с гривни от бяло злато и лъжици от същия благороден метал, продадени на аукцион с благотворителна цел гурме вариации на пица, трудно растящи в определени райони на Япония дини и редки сортове пъпеши може да ви струват колкото седмица в луксозен курорт в Бора Бора.

Макар и на повърхността неоправдано скъпи, тези деликатеси за хора с възможности будят любопитството и на найконсервативния към парите си гастроном. Дори да искаме да сме стъпили здраво на земята, бутилка шампанско, отлежала 100 години в потопена от германците шведска подводница, звучи повече от примамливо, а прясно препечена филийка с бял хайвер от рядък сорт риба в Каспийско море, която трябва да е на почти век възраст, за да може да го продуцира, със сигурност кара мнозина да слюноотделят повече от обичайното.

57

ЯПОНСКИ СТЕК

Това е един от най-вкусните и ценни месни деликатеси в света. Месото от биковете Wagyu е изключително ароматно и е известно със своята маслена текстура. Чистокръвните екземпляри от породата, от която се произвежда този вид стекове, се отглеждат при немислими за повечето ферми условия. Биковете се радват на редовен масаж, пият бира и слушат класическа музика. Затова пък месото им се оценява на 450 долара за килограм, защо да не опитаме?

57

ЧЕРНОТО ПИЛЕ AYAM CEMANI

Отглежда се в Индонезия и се среща рядко в други страни поради страха от разпространение на опасния „птичи грип" отпреди няколко години. Породата е уникална със своята оцветена в черно кожа и единичната цена на пиле може с лекота да достигне 200 долара в родината му.

57

СУПА ОТ ГНЕЗДА НА ЛЯСТОВИЦИ

Звучи нереално, но ако сте фенове на поредицата „Странни храни" с американеца Андрю Цимър, със сигурност сте виждали 4-етажната необитаема къща, която китайско семейство превръща в своеобразна ферма за гнезда. Последните лястовицата създава почти изцяло от слюнката си и в един момент местното население решава, че съставът им би могъл да се окаже полезен за храносмилането. Деликатес, който би погнусил доста европейци, килограм гнезда на лястовици може да ви излезе солено в Китай – цели 3000 долара.

57

ГЪБИ „МАЦУТАКЕ"

Името им лесно загатва страната, от която произхождат. Традиционни за Япония, но срещани в още няколко азиатски страни, гъбите „Мацутаке" са толкова рядко откриваеми в последно време, че килограм за вашето гурме меню може да ви струва най-малко 600 долара. Уязвими от нови растителни видове, завладяващи тъмните влажни обитания на гъбите, както и честа жертва на насекоми, които увреждат развитието им, специалистите са сериозно притеснени, че в бъдеще този невъзможен за култивиране сорт може да изчезне завинаги.

57

ШАФРАН

Цъфти само 7 дни годишно през есента и се събира ръчно… Това е основната причина за високата цена на тази ценна за кулинарията подправка, която варира между 400 и 1000 долара за килограм. Колко цветчета от ценното растение са необходими, за да съберете този обем обаче – не по-малко от 300 хиляди!

57

БЯЛ ТРЮФЕЛ

Характерен е за района на Южна Европа (Северна Италия, Босна и Хърватска), а срещата с него е толкова рядка, че на специални панаири и аукциони по-едро парче бял трюфел може да достигне и няколкостотин хиляди долара. Изключителният му вкус и аромат обаче, заедно със специфичната среда, в която се развива и специалните методи на събиране и съхранение, правят килограм от това „бяло злато" тъждествен на поне 2000 евро.

57

СИРЕНЕ ОТ ЛОС

1000 евро за килограм ще ви струва удоволствието да опитате рядко срещаното сирене от лос. Произвеждан единствено в шведската ферма за лосове Moose House farm – в лимитирани количества, този продукт е с бял цвят, а текстурата му много напомня традиционното гръцко фета.

57

КАФЕТО KOPI LUWAK

Произвежда се за индустриални цели в няколко района на Азия, и по-точно в Индонезия, Филипините и Южна Индия. Цената на този ексклузивен продукт, създаден с любезното съдействие на храносмилателната система на местен вид невестулка (азиатска палмова цивета/ „цибетка"), варира между 250 и 1200 долара за килограм. Нашумяло още преди години, този сорт кафе бе възможен за дегустация в популярно софийско заведение край езерото Ариана. А може би още?

57

ХАЙВЕР ОТ 100-ГОДИШНА ЕСЕТРА

Сега разбирате защо килограм от белия хайвер на тази срещана в Каспийско море огромна по размерите си риба достига впечатляващата сума от 8500 евро или 9100 долара. Поне 100-годишен екземпляр е способен да достигне полова зрялост и да произведе скъпия продукт, така че ако някога ви се отдаде възможност да опитате, не пропускайте рядката възможност за snack с бял хайвер от есетра, започнала живота си в първите години след Първата световна война.

57

ИСПАНСКИ ХАМОН

Най-популярният деликатес на полуострова, хамонът се прави от месото на едноименната иберийска свиня, която преди обработка е на продължителна специалната диета от жълъди. В София може да се сдобиете с автентичния колбас в магазините на Vivenda, имайте предвид обаче, че парче с малък грамаж (100-200 г) ще излезе в порядъка между 70-100 лв.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA