И щипка любов с три специални коледни рецепти

Даниела Динева, Ирина Тенчева и Лора Капустина ни споделят своите любими рецепти, които приготвят за близките си хора.

Димитрина Иванова
Димитрина Иванова 24 декември 2021

Фотография: Личен архив

Вкусните ястия са основна част от магията на празниците, семейния уют и блясъка в очите на децата. Затова поканихме майсторите в кухнята – Даниела Динева, Ирина Тенчева и Лора Капустина, за да ни споделят по една своя любима рецепта, да ни подарят вдъхновение.

ИРИНА ТЕНЧЕВА

За онези от нас, които често посещаваме нейния ресторант Irituali и я следваме в Instagram, излизането на книгата „Ритуали от моята кухня" беше естествено продължение на всички невероятни ястия, които споделя в профила си. Именно приятелите, които открива там, я окуражават най-после да събере рецептите си на едно място. И въпреки че в началото няма ясен план как ще създаде книгата, е сигурна в едно – с нея иска да напомни, че за да готвиш добре, няма нужда от  тревога, престараване и трепетно очакване на резултата. „Истинският ефект от труда ни в кухнята се вижда по спомените, които генерираме през пълните чинии", допълва Ирина, която избра да ни представи рецепта за Eленско Строганов с папарделе.

2

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1 буркан еленско месо от Woods foods

2 скилидки чесън

1 глава стар лук

2 стръка пресен лук

250 г гъби (манатарки, печурки, портобело)

2 кисели краставички

½ връзка магданоз (2 с.л. нарязан на ситно)

50 г масло

200 мл течна животинска сметана

1 лимон

50 мл джин

1 ч.л. червен пипер

сол на вкус

3-4 стръка прясна мащерка

500 г папарделе (може да замените и талиателе)

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Почистете гъбите и ги нарежете на едри парчета. Обелете лука и чесъна, наражете ги на ситно и ги запържете за минута в разтопеното нагорещено масло. Прибавете гъбите, червения пипер и наронена прясна мащерка. Оставете да се задушат около 5 минути и залейте с джина. Добавете накъсаното еленско месо. Залейте със сметаната и добавете киселите краставички. Оставете ястието да поври още 1-2 минути, колкото да се смесят вкусовете. Накрая прибавете нарязаните пера зелен лук. Сварете пастата 1 минута по-кратко време от описаното на опаковката. Отцедете и прехвърлете в тигана със соса. Разредете с черпак от водата, в която пастата е вряла, разбъркайте добре и сервирайте, като поръсите всяка порция обилно със ситно нарязан магданоз.

4

ДАНИЕЛА ДИНЕВА

Благодарение на красивата й книга „С любов към десерта" нейните невероятни рецепти за сладкиши са ни само на ръка разстояние. За момичето, което стои зад блога Cooks and Bakes, десертът носи наслада на сетивата и допълва удоволствието от храната. А Коледа е времето, което прекарва с близките си и споделя с тях семейния уют. Специално за GRAZIA Даниела реши да ни сподели една превъзходна рецепта за коледни медени къщички. А те, освен че са много вкусни, могат да се превърнат и в декорация у дома.

6

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1 яйце

50 г кафява захар

90 г течен мед

80 мл олио

1 ч.л. сода

½ ч.л. бакпулвер

2 ч.л. канела

½ ч.л. джинджифил на прах

½ ч.л. индийско орехче

240 г брашно

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Тестото се приготвя лесно и можете да го направите 10-15 дни преди празника. В купата на миксера сложете яйцето заедно със захарта, меда и олиото. Разбивайте около 5-7 минути добре, докато се разтвори захарта. В друга купа пресейте брашното и към него добавете всички сухи съставки – бакпулвер, сода, канела, джинджифил, индийско орехче. Увийте го във фолио и оставете да почине за 30 минути в хладилник. През това време върху картон нарисувайте шаблони на островърхи или друг вид къщички с покрив и ги изрежете. Изрежете листи от пекарска хартия, набрашнете леко и разточвайте директно върху нея. Тестото да бъде с дебелина 3-4 мм. Сложете шаблона, изрежете с остър нож и отстранете ненужното количество. Поставете всички къщички или друг вид форми в тава за печене. Печете на 180 градуса загрята фурна на горен и долен реотан за 8-9 минути, малките форми и къщички – за 7 минути. Наблюдавайте меденките, защото могат да изгорят много бързо.

За да направите глазурата, ще са ви нужни: 1 белтък, 100 г пудра захар, предварително пресята, няколко капки лимонов сок и сладкарски пош с остър накрайник. Разбъркайте всички съставки в малка купичка с лъжичка и направете гъста смес. Тя трябва да е нито супертечна, нито супергъста, за да можете лесно да шприцовате и да не се разлива. Сложете смес в сладкарски пош и декорирайте къщичките. Върху някои сложете кокосови стърготини, които имитират сняг. Съхранявайте в плътно затворена кутия или буркан с капак.

5

ЛОРА КАПУСТИНА

Неведнъж съм приготвяла от рецептите, които представя в блога си High Heels Baking Лора, а самата тя признава, че се е сблъскала с готвенето по неволя, когато е заживяла сама на 19 години. Но бързо започва да й доставя голямо удоволствие. Преди да срещне мъжа си, не е усещала истинската магия на Коледа, но покрай него и семейството му се влюбила в този празник. За нея той е свързан с любими хора, уютна атмосфера, смях, звън на чаши и аромат на домашна храна. „Всичко това мога да обобщя с една дума и тя е любов." За празниците се разпределят и всеки приготвя по нещо, като тя се заема с погачата и десерта, затова ни представя любимата си рецепта за бисквити с шоколад .

9

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

230 г масло на стайна температура

180 г захар

150 г кафява захар

2 яйца

380 г брашно

3 г сода бикарбонат

2 бр. бакпулвер

щипка сол

150 г шоколадови капки или натрошен черен шоколад

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Фурната се загрява на 190 градуса. В купа се слагат маслото и двата вида захар. Бие се за около 1-2 минути, докато сместа стане гладка и пухкава. След това се добавят яйцата едно по едно, като след всяко яйце се разбърква до хомогенна смес. В отделна купа се смесват всички сухи съставки – брашно, сода, бакпулвер и сол. Пресяват се, за да се смесят добре, и се добавят към мокрите съставки на един път. Разбърква се добре до хомогенна смес. Получава се много гъсто тесто. Накрая се добавят шоколадови капки или нарязан на ситно шоколад (черен или млечен). Топчетата тесто се нареждат в тава върху хартия за печене, задължително с разстояние поне 3 см между всяко от тях, защото при печене маслото се разтапя и така се оформя бисквитката. Пекат се около 8-10 минути. Много е важно да не се препичат, защото няма да са меки. Когато краищата започнат да хващат златист загар, се изкарват от фурната и се охлаждат.

8

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA