Да сте се замисляли за вегетарианска мусака?

Предполагаме, че не, но пък уикендът е времето за кулинарни преживявания и експерименти.

Димитър Андонов
Димитър Андонов 09 април 2022

Не, не е нужно да свързвате мусаката само с детските години и времето, прекарано край баба ви. Макар че е прекрасен спомен. Този неин леко софистициран, по-здравословен, но също толкова приятен вегетариански вариант, ви очаква. Ще му дадете ли шанс?

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

2 патладжана  сол  риган  мащерка босилек  черен пипер  3 с.л. олио  1 глава лук  250 г гъби  3 скилидки чесън  леща  2 тиквички сушени домати

около половин литър вода  70 г масло  20 г брашно  около половин литър прясно мляко, по възможност нискомаслено  2 яйца  пармезан

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ШОКОЛАДОВИ ГОФРЕТИ С КАРАМЕЛЕН СОС И ПРЕСНИ ПЛОДОВЕ

Да сте се замисляли за вегетарианска мусака?

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

1. Овкусете патладжаните с желаните от вас подправки. Оставете да престоят около 10 минути и след това печете още толкова в предварително загрята на 200 градуса фурна.

2. С две супени лъжици олио запържете лука и гъбите за 5 минути. Добавете чесъна, продължете да разбърквате в продължение на минута. Повторете с тиквичките.

3. Прибавете лещата, доматите и водата. Сложете още подправки (всичко е до вкус) и оставете да къкри, докато лещата не омекне достатъчно. Обикновено отнема 30-30 минути. Добавяйте вода, ако забележите, че сместа в тигана изглежда твърде гъста.

4. На бавен огън разтопете маслото и разбийте заедно с брашното. Налейте прясното мляко бавно, внимавайки да не се образуват бучки. Гответе между 5 и 7 минути, след това добавете пармезана.

5. Поставете жълтъците в друга купа. Разбийте ги внимателно с 2-3 супени лъжици от току-що приготвения в по-горната стъпка сос. Оставете на котлона за 5 минути.

6. В достатъчно голяма тава започвайте да подреждате продуктите в следния ред: патладжани, сос, сместа със зеленчуците. Желателно е да завършите с лъжица от соса и да поръсите с още пармезан. Трябват ви не повече от 30 минути във фурната. И сте готови!

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA