![](https://www.graziaonline.bg/Content/ImagesDatabase/p/804x0/crop/both/32/328e0963ccfc4cb1a73ed0592d310767.jpg?quality=85&404=default&v=02)
Тази веган яхния от нахут може да приготвите както при положение, че нямате много време, така и в случай че очаквате гости.
Пресните зеленчуци и екзотичните подправки придават ориенталски вкус и аромат, съответно е почти сигурно, че ще съберете овациите, дори да не сте се стремили към подобен финален резултат.
![фгхй](/Content/ImagesDatabase/5c/5c369ae80c384eff858a7f510090f258.jpg?v=1&maxwidth=760&)
Освен че се приготвя лесно и е страшно вкусна, яхнията от нахут е и много хранителна. В 100 грама нахут има 19 г протеин и 61 г въглехидрати. Той съдържа още, желязо, витамин С, калций и магнезий.
Противно на очакванията, вкусът му е по-различен от този на боба, въпреки че са от едно семейство.
За нашата рецепта може да използвате пресен суров нахут, като е хубаво зърната да се накиснат от 12 до 24 часа предварително. Ако нямате време да чакате, може да купите готов сварен в буркан.
ОЩЕ ОТ GRAZIA: ХЕЙ, ТОВА Е НАЙ-ДОБРАТА РЕЦЕПТА ЗА ГОФРЕТИ
![жбнм](/Content/ImagesDatabase/5b/5bb7c4645c85430d9ea9573c4c5129e9.jpg?v=1&maxwidth=760&)
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
• 500 г нахут • 2 моркова • 2 червени чушки • 1 глава лук • 1 скилидка чесън • 4-5 с.л. доматено пюре • 1 ч.л. черен пипер • 1 ч.л. кимион • 1 ч.л. джоджен • сока на 1/2 лимон • 1/2 връзка магданоз
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
1. В тенджера с дебело дъно сложете малко масло. Нарежете лука и чесъна на ситно и запържете в тенджерата за около 3-4 минути.
2. Нарежете морковите и чушките, и добавете при лука и чесъна.
3. След като чушките омекнат се добавя нахута и около 100 мл. вода. Ако ползвате нахут от буркан, налейте водата, която е вътре.
![fvghj](/Content/ImagesDatabase/ee/ee3335a171de4d0792bff9a2e755a555.jpg?v=1&maxwidth=760&)
ОЩЕ ОТ GRAZIA: НАЙ-ВКУСНИТЕ НЕДЕЛНИ ПАЛАЧИНКИ, КОИТО СТЕ ОПИТВАЛИ
4. Веднага след нахута размийте доматеното пюре с още толкова вода и прибавете в тенджерата.
5. Усилете котлона и оставете течността да изври.
6. Прибавете подправките и разбъркайте.
7. Пет минути преди да махнете ястието от котлона, изтискайте лимоновия сок, нарежете магданоза и прибавете. Хубаво е яхнията все пак да има малко сос, затова е важно да не се изпари цялата течност.
Фотография: Pexels, Profimedia