Веган яхния от нахут за обяд

Дъждовният уикенд предполага приготвянето на рецепта, която просто носи аромат на есен.

Гергана Димитрова
Гергана Димитрова 17 септември 2022

Тази веган яхния от нахут може да приготвите както при положение, че нямате много време, така и в случай че очаквате гости.

Пресните зеленчуци и екзотичните подправки придават ориенталски вкус и аромат, съответно е почти сигурно, че ще съберете овациите, дори да не сте се стремили към подобен финален резултат.

Веган яхния от нахут за обяд

Освен че се приготвя лесно и е страшно вкусна, яхнията от нахут е и много хранителна. В 100 грама нахут има 19 г протеин и 61 г въглехидрати. Той съдържа още, желязо, витамин С, калций и магнезий.

Противно на очакванията, вкусът му е по-различен от този на боба, въпреки че са от едно семейство.

За нашата рецепта може да използвате пресен суров нахут, като е хубаво зърната да се накиснат от 12 до 24 часа предварително. Ако нямате време да чакате, може да купите готов сварен в буркан.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ХЕЙ, ТОВА Е НАЙ-ДОБРАТА РЕЦЕПТА ЗА ГОФРЕТИ

жбнм

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

• 500 г нахут • 2 моркова • 2 червени чушки • 1 глава лук • 1 скилидка чесън • 4-5 с.л. доматено пюре • 1 ч.л. черен пипер • 1 ч.л. кимион • 1 ч.л. джоджен • сока на 1/2 лимон • 1/2 връзка магданоз

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

1. В тенджера с дебело дъно сложете малко масло. Нарежете лука и чесъна на ситно и запържете в тенджерата за около 3-4 минути. 

2. Нарежете морковите и чушките, и добавете при лука и чесъна.

3. След като чушките омекнат се добавя нахута и около 100 мл. вода. Ако ползвате нахут от буркан, налейте водата, която е вътре.

fvghj

ОЩЕ ОТ GRAZIA: НАЙ-ВКУСНИТЕ НЕДЕЛНИ ПАЛАЧИНКИ, КОИТО СТЕ ОПИТВАЛИ

4. Веднага след нахута размийте доматеното пюре с още толкова вода и прибавете в тенджерата.

5. Усилете котлона и оставете течността да изври. 

6. Прибавете подправките и разбъркайте.

7. Пет минути преди да махнете ястието от котлона, изтискайте лимоновия сок, нарежете магданоза и прибавете. Хубаво е яхнията все пак да има малко сос, затова е важно да не се изпари цялата течност.

Фотография: Pexels, Profimedia

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA