Шоколадов сладкиш от козуначено тесто

Предупреждаваме, че ще отнеме дооооста време, но си заслужава тооооолкова много.

Гергана Димитрова
Гергана Димитрова 28 януари 2023

Вероятно всеки човек на тази планета обича козунак и очаква великденските празници, за да му се наслаждава без угризения.

Този уикенд ви предлагаме интересна алтернатива - с шоколад, много, много шоколад. И за да бъде още по-вкусна, добавихме сметана. Вече искате да я опитате, нали?

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

 450-500 г брашно  3 големи яйца 150 г бяла захар  150 мл течна подсладена сметана  60 г краве масло  40 мл олио  20 г жива мая  1 есенция ванилия  щипка сол 5-6 с.л. течен шоколад

ОЩЕ ОТ GRAZIA: НАЙ-ВКУСНИТЕ НЕДЕЛНИ ПАЛАЧИНКИ, КОИТО СТЕ ОПИТВАЛИ

тесто

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

1. Затоплете леко сметаната на котлон и разтворете в нея маята. Идеалната температурата е достигната, когато може да пъхнете малкия си пръст вътре.

2. Добавете захарта към яйцата и разбийте добре с телена бъркалка или миксер.

3. Пресейте брашното и добавете щипката сол. Половината смес прехвърлете в купата с яйцата и захарта.

4. Добавете сметаната и ваниловата есенция към яйчената смес.

5. Започнете да бъркате с шпатула, докато се образува хомогенна смес, след което я преместете на плота и започнете да месите. Прибавяйте малко по малко останалото брашно и леко разтопеното краве масло, примесено с олио.

козунак

*Разбира се, в случай че имате кухненски робот, може да използвате него. Включете на най-ниската скорост, докато се смесят съставките. Добавяйте останалото брашно постепенно, както и мазнината. Заедно с това увеличавайте и скоростта на робота. Накрая го оставете да меси между 10 и 15 минути. 

6. Готовото тесто намажете с олио, завийте в торба и сложете в голяма купа. Приберете го на топло, докато удвои обема си. Обикновено са нужни около 30-40 минути. 

7. След като тестото е удвоило обема си може да направите два големи сладкиша или няколко малки.

8. Намажете всеки с шоколад и го затворете отново.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ВКУСЕН КЛАСИЧЕСКИ ПАТАТНИК ЗА ОБЯД

сладкиш

9. Може да направите различни форми - да навиете два фитила и да пъхнете в правоъгълна тава или да завиете на охлюв един дълъг фитил и да сложите в кръгла тава.

10. Преди да сложите всеки сладкиш в избраната тава, сложете на дъното ѝ хартия за печене.

11. Накрая покрийте сладкишите с прозрачно фолио и отново оставете на топло, докато удвоят обема си. Обикновено е нужно по-малко време от първото втасване.

12. Изпечете сладкишите на 160 градуса в предварително загрята фурна до приятен загар и суха клечка.

Enjoy!

Фотография: Pexels, Profimedia

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA