Тарт татен с праскови

Френски привкус за ценители.

Ася Иванова
Ася Иванова 27 август 2023

Фотография: Profimedia

Този уикенд сме решили да ви пренесем във Франция и нейното кулинарно изкуство.

Представяме ви един разкошен десерт, който ще накара гостите ви да ахнат от изумление и бъдете сигурни, че сте се представили на ниво. Тарт татен с праскови изглежда също толкова изискано, колкото и звучи. А е изключително лесен за направа и ще е готов за малко повече от 30 мин. Ето как:

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

- 320 г бутер тесто
- 30 г несолено масло
- 2 с.л. пудра захар
- 2 праскови (почистени и нарязани на 16 парчета)
- ванилов сладолед (по желание)

ОЩЕ ОТ GRAZIA: НАЙ-СТРАХОТНИТЕ ВЕГАН БОНБОНИ, КОИТО СТЕ ОПИТВАЛИ

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Използвайте тавичка или тиган от 18 см като шаблон, за да изрежете кръг от бутер тестото. След това разтопете маслото в тигана на слаб огън, разбъркайте със захарта за няколко минути, докато се разтвори, след което добавете прасковите. Гответе на средно силен огън за 5 минути, докато шупне и сосът се сгъсти.

Свалете съда от котлона, след което наредете отгоре кръгчето бутер тесто. Внимателно подпъхнете краищата с помощта на супена лъжица. Печете 25 минути (или докато тестото стане златисто кафяво) в предварително загрята на 180-200 градуса фурна. Оставете да престои 2 минути, преди да го обърнете в чиния. Сервирайте със сладолед, по желание.

Бонус съвет:

Не изхвърляйте остатъците от бутер тестото - превърнете ги в канелени сладки. Поръсете с канелена захар, нарежете на ленти и завийте на спирали. Не се притеснявайте, ако са с различна дължина. Печете на 180 градуса за 10-12 минути до златисто кафяво.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA