Швейцария преминава към 5G. Гражданите са в паника

Швейцария стана третата страна в света - и първата в Европа - която официално започна да предоставя мобилни комуникационни услуги от пето поколение. Въпреки това притесненията относно безопасността на тази технология кара органите да забавят процеса на прилагане

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 24 април 2019

Телекомуникационният оператор Swisscom представи първия си 5G телефон, а швейцарското Министерство на съобщенията издаде разрешение за инсталиране на първата 5G мрежа в страната. Вече във всички големи градове и туристически райони на страната функционира мобилна комуникация от петото поколение.

Компанията възнамерява да предоставя услугите си на 90% от гражданите до края на 2019 година. Това е по-амбициозен план в сравнение с този на ComCom - швейцарската федерална комисия за комуникации, която планира да покрие 50% от населението до 2024 г.

Швейцария стартира търговските услуги 5G трета поред в света - след САЩ и Южна Корея. Това се случи една седмица, след като кантон Во преустанови издаването на разрешителни за изграждане на нови 5G предаватели на своята територия, обяснявайки това със загриженост за здравето на гражданите. Швейцарското федерално правителство обеща да извърши измервания на радиацията, да оцени рисковете и да информира населението за резултатите

Причина за паника

Учените нямат единно мнение по този въпрос. Група експерти публикува проучване през 2015 г., за това, че мобилните предаватели могат да увеличат риска от рак, клетъчния стрес, количеството свободни радикали, да имат разрушителен ефект върху гените и да потискат способността за учене и паметта.

Докладът, публикуван миналата година, съдържа доказателства, че под влиянието на 2G и 3G излъчванията при плъховете се формира рак на сърцето.

Според други изследвания, енергийното ниво на радиовълните от клетъчните инсталации е относително ниско, особено в сравнение с емисиите на гама или рентгеновите лъчи и ултравиолетовата светлина. Тази енергия не е достатъчна, за да се унищожат химическите връзки в молекулите на ДНК, което предизвиква появата на тумор. Проучване на Обединеното кралство от 2010 г. не установи връзка между риска от онкологични заболявания при децата и ефектите от телефонните станции върху бременни жени.

При липсата на категорична яснота по този въпрос хората лесно могат да изпаднат в паника. Скорошно проучване показа, че повечето швейцарци се страхуват от потенциалния риск от радиация.

Въпреки факта, че Китай не влезе в челната тройка за 5G, Пекин се надява да спечели това състезание. Страната е изправена пред предизвикателството да стане световен индустриален лидер, а 5G се счита за стратегически важна индустрия.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA