Walmart отваря първия си магазин с изкуствен интелект

За да не загуби лидерството си в бранша, най-големият световен ритейлър вика на помощ новите технологии

В Левиттаун, щата Ню Йорк, се появи първият автоматизиран супермаркет Walmart. Интелигентни камери и роботи помагат на служителите в магазина да попълват запасите от стоки по рафтовете и да събират количките за пазаруване, оставени от клиентите на различни места. За разлика от модела Amazon Go, маркирането на покупките на касата се извършва от хора.

Магазинът вече обслужва първите клиенти. За да се избегнат проблеми с конфиденциалността, Walmart не крие камерите и използва информационни екрани, за да разказва на посетителите на супермаркета за новата технология. Всички събрани данни се съхраняват за по-малко от седмица.

От Walmart твърдят, че автоматизацията на магазините няма да доведе до масови съкращения - служителите просто ще бъдат освободени от рутинната работа.

Не е известно обаче дали компанията ще може да запази работните места в дългосрочен план. Едно е ясно - в близко бъдеще Walmart ще продължи да експериментира с изкуствения интелект, за да не загуби конкуренцията с Amazon.

Роботите постепенно превземат и обикновените магазини на Walmart. Както стана известно в началото на април, в 1500 супермаркета от веригата ще се появят роботи - чистачи, в 600 ще бъдат внедрени интелигентни конвейерни ленти, а в още 300 - роботи, които проверяват наличността на стоките по рафтовете.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA