6G ще осигури дистанционно взаимодействие с човешкото съзнание

Докато стандартът 5G постепенно се разпространява в Азия, Европа и Северна Америка, а Швейцария стана първата държава в Европа, която го въведе, учените започват да поставят основите на 6G, преходът към който трябва да се осъществи след около десет години. Основното му предимство ще бъдат индустриалните и научните възможности - включително безжичен достъп до изчисления на нивата на човешкия мозък, направени от изкуствен интелект (ИИ).

В статия, публикувана от Теодор Раппапорт и неговите колеги от Университета в Ню Йорк, се говори за нови функции в безжичния обхват от 100 GHz до 3 THz. Миналите поколения мобилни комуникации постепенно разшириха обхвата на радиочестотите от микровълнови до милиметрови, а сега този подмилиметров обхват са най-новите безопасни, нейонизиращи честоти, които могат да се използват за комуникация.

Въпреки факта, че 5G мрежите постепенно ще могат да осигурят скорост от 100 Gbit/s, засега няма технология за компресиране на сигнала, която да я надмине - дори и при съвременните милиметрови вълнови диапазони. С течение на времето, появата на терахерцови честоти ще осигури огромни запаси от нови диапазони на вълните за безжично използване и ще позволи предаването на невъобразимо количество данни в секунда.

Например ще има възможност да се предават в реално време изчислителни данни, сравними с човешкия мозък. „Терахерцовите честоти най-вероятно ще се превърнат в първия безжичен обхват, който ще осигури необходимите компютърни нужди за отдалечено взаимодействие с човешкото съзнание”, се казва в статията.

С други думи, безжичен дрон с несложен компютър на борда ще може да получава инструкции от ИИ, който притежава уменията на човек – пилот, а сградите ще могат да се изграждат от машини, които се контролират от компютри, намиращи се далеч от строителната площадка.

Благодарение на 6G, цялата изчислителна тежест ще падне върху изкуствения интелект, сравним с човешкия мозък. До 2036 г., ако законът на Мур не реши, компютър с такива възможности ще може да бъде закупен за 1000 долара - на цената на модерен смартфон от висок клас. Стандартът 6G ще осигури достъп до този клас изчисления от всяко място.

Освен това, ще се появят нови технологии: милиметрови камери за нощно виждане, радари с висока резолюция, терахерцови скенери за персонално наблюдение. Невероятната честотна лента ще позволи да преминем от оптични кабели към безжични мрежи за центрове за данни и ретранслационни станции.

Сега над развитието на стандарта 6G работи сдружението ComSenTer, което включва девет големи университета. Тяхната дейност може да доведе до създаването на първите тестови базови станции, които ще работят на 140 GHz, 220 GHz и 340 GHz.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA