
Фотография: Profimedia
С настъпването на по-хладните есенни дни търсим уют и топлина, a какво по-добро от едно домашно печиво. Този уикенд сме ви подготвили рецепта за разкошен тарт със сливи и къпини, който съчетава пухкаво тесто с мая, нежна плодовa сладост и лек аромат на ром, който носи усещане за топла есенна вечер. Идеален е за следобедно кафе или чаша ароматен чай – истинско удоволствие за сетивата.
Необходими продукти:
За тестото:
300 г брашно
7 г суха мая (или 20 г прясна)
50 г захар
Щипка сол
100 мл топло мляко
1 яйце
50 г разтопено масло
1 ч.л. ванилова захар
кората на 1 лимон (по желание)
За плодовата плънка:
300 г сини сливи, разполовени и обезкостени
150 г къпини
2 с.л. кафява захар
1 ч.л. канела
1 с.л. тъмен ром (или ромова есенция)
1 с.л. нишесте (царевично или картофено)
За финал:
Пудра захар за поръсване
Бита сметана или ванилов сладолед (по желание)

Начин на приготвяне:
Приготвяне на тестото:
В малка купа смесете маята с малко топло мляко, щипка захар и 1 с.л. брашно и оставете за около 10 минути да шупне. През това време в голяма купа смесете останалото брашно, захарта, солта, ваниловата захар и лимоновата кора. Добавете яйцето, разтопеното масло, шупналата мая и останалото мляко. Омесете меко тесто. Покрийте и оставете да втаса за около 1 час или докато удвои обема си.
Нарежете на малки парчета сливите. Смесете плодовете със захарта, канелата, нишестето и рома. Разбъркайте внимателно и оставете да се мариноват около 10–15 минути.
След това разточете втасалото тесто и го прехвърлете в намаслена форма за тарт или кръгла тава (около 28 см диаметър). Разпределете плодовата смес равномерно върху тестото. Оставете да почине още 15 минути, докато фурната загрява.
Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 30–35 минути, докато тестото стане златисто, а плодовете — леко карамелизирани.
След като изстине леко, поръсете с пудра захар и сервирайте с топка ванилов сладолед.