Распутин изпълнява хит на Бионсе

Британски експерти са създали генеративно-състезателна невронна мрежа, която анимира двуизмерни изображения и ги синхронизира с аудио клипове. Това не е направено за удоволствие - налагането на звука върху израженията на лицето често се осъществява в съвременната филмова индустрия в етапа на постпродукцията.

За по-голяма правдоподобност, в допълнение към синхронизацията на движенията на устните, учените от центъра за изкуствен интелект на Samsung в Кеймбридж и Имперския колеж в Лондон добавят съкращаване на лицевите мускули и мигане на очите.

Изследователите се надяват, че моделът, който създават, може да бъде използван за автоматично създаване на говорещи глави в анимационни филми, запълване на пропуски, когато видеото е прекъснато поради лоша комуникация, или за дублиране на превод на други езици. И, разбира се, за манипулативните дийп фейкове.

В примерите, публикувани в YouTube, Григорий Распутин пее хита на Бионсе „Halo”, покойните рапъри 2Pac и Biggie изпълняват своите творби, а Алберт Айнщайн цитира себе си.

Преди месец в изследователския център на Samsung в Москва беше разработен изкуствен интелект, който анимира двуизмерни изображения без 3D моделиране. През пролетта стартира социална реклама с участието на футболиста Дейвид Бекъм, който убедително говори на девет езика за опасностите от маларията.

За опасността от фалшиви видеоклипове се говори на най-високо ниво. Миналата есен Камарата на представителите на САЩ изпрати официално писмо до директора на националното разузнаване с искане за подробен доклад за технологията. Конгресмените са убедени, че дийп фейковете представляват заплаха за националната сигурност.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA