Приложения за здраве и умни часовници променят науката

Технологиите за контрол на здравето се използват от много повече хора, отколкото могат да бъдат събрани, за да участват в експеримент. Освен това, те са по-удобни от научните инструменти, така че потребителите ще ги използват по-дълго време. Това означава, че обективните данни, генерирани от интелигентни гривни и часовници, са безпрецедентен ресурс за научни изследвания.

От друга страна, както предупреждават някои експерти, данните от приложенията и устройствата могат да са по-малко качествени и полезни, отколкото резултатите от внимателни експерименти. Често изследователите нямат достъп до алгоритмите, които стоят в основата на тези технологии. Освен това, устройства от различни производители могат да разчитат на различни техники за събиране на данни.

В допълнение, специалистите настояват потребителите да бъдат уведомявани, че техните данни ще бъдат използвани в научни изследвания.

В идеалния случай, те трябва да са наясно кои научни институции ще имат достъп до събраната информация и за какви въпроси ще послужват. Това ще им позволи да вземат информирано решение дали да приемат условията на потребителското споразумение.

Въпреки тези нюанси, много стартиращи фирми днес с готовност предоставят на учените събраната информация. Например Clue, която разработи приложение за мониторинг на менструалните цикли, активно си сътрудничи с изследователи. Учените получават данни за новите си изследвания, а стартъпът - възможност за подобряване на технологията и рекламиране на продуктите им като „научно обосновани".

Съвременната преносима електроника ви позволява не само да следите здравословното състояние, но и да контролирате хроничните заболявания. Например приложението Livongo, наскоро пуснато за интелигентни часовници и фитнес тракери, дава съвети на пациенти с диабет и хипертония.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA