Слънчевият покрив на Toyota е с рекордна ефективност

Toyota е известна с доста хладното си отношение към напълно електрическите автомобили, но в същото време японският гигант произвежда един от най-успешните хибриди - Prius. Именно върху тях ще бъдат тествани съвременните слънчеви клетки, разработени в сътрудничество с NEDO и Sharp.

Според Toyota, клетките, създадени от Sharp, имат ефективност от 35%, а мощността на цялата система, ако покривът, багажникът и предният капак на автомобила са покрити с тези панели (колата има камера за обратно виждане), ще бъде 860 W - това е почти пет пъти повече от версията, предложена на купувачите през 2016 г. - като опция за $2000.

В комбинация с увеличаване на ефективността, Toyota обещава, че в слънчев ден панелите ще добавят до 44 км. при зареждане и до 55 км. пробег. Тестовете, целящи да потвърдят този факт, се извършват в момента.

Toyota

Други производители също се опитват да експериментират със слънчеви панели. Най-амбициозният проект е на стартъпа Lightyear. Техният дебютен електромобил, който частично получава енергия от слънцето, ще изминава повече от 700 км. с едно зареждане.

Наскоро Toyota представи своя серия електрически превозни средства, която развива заедно с друга японска марка - Subaru. Ръководството се надява, че до 2025 г. половината от продажбите на Toyota ще бъдат от електрифицирани модели автомобили.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA