Дворецът е ваш: Google пусна VR обиколка из двореца Версай

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 18 октомври 2019

VR обиколка из двореца Версай

VR обиколка из двореца Версай

VR обиколка из двореца Версай

VR обиколка из двореца Версай

VR обиколка из двореца Версай

VR обиколка из двореца Версай

Версайският дворец е един от основните символи на Франция, включен в списъка на най-красивите дворци в света и истински архитектурен шедьовър. Всичко започва през 1623 г. - с малък ловен замък, докато през 1661 г. „кралят - слънце" Луи XIV решава да го направи своя резиденция и да построи велик дворец. През XVIII век Луи XV го усъвършенства, а през 1811-1812 г. самият Наполеон Бонапарт се ангажира с възстановяването му. Не е изненадващо, че има много хора, които искат да разгледат Версай по всяко време на годината.

Google Arts & Culture заедно с Château de Versailles представиха цифров модел на двореца, наречен Versailles: The Palace is Yours. Сега всеки може да направи VR обиколка на бившата резиденция на френските крале: тя включва двадесет и една стаи, 100 картини, скулптури и други произведения на изкуството, както и известния парк на Версай - един от най-големите в света.

За да създаде триизмерен модел на двореца, екипът на Google използва фотограметрия - определяне характеристиките на обекта по изображения. На тях им се е наложило да направят 132 000 снимки с помощта на камери и дронове, да текстурират 15 милиарда пиксела и да обработят четири терабайта данни - това в момента е най-големият проект на VR обиколка на дворец.

По време на виртуалната разходка интерактивен водач ще разкаже историята на Версай, ще ви преведе през основните стаи, ще ви покаже картини и скулптури - просто трябва да кликнете върху обекта, който ви интересува. И още един важен плюс - тълпите туристи няма да ви пречат да се запознаете с френския дворец.

Ако нямате VR очила, не се притеснявайте: 3D-визуализациите на Версай са достъпни на платформата Google Poly. В допълнение, уебсайтът на Google Arts & Culture понастоящем е домакин на онлайн изложба, включваща около четиристотин 3D модела на исторически предмети: например шкафа за бижута на Мария Антоанета и кралското легло.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA