Синята светлина ускорява стареенето

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 26 октомври 2019

През последните години се появиха редица публикации за опасностите от синята светлина, излъчвана от смартфоните и компютрите. Независимо от това, научен консенсус по този въпрос все още не съществува и с увереност можем да кажем само, че преди лягане е по-добре да не седите дълго пред екраните на тези устройства.

На този фон, проучването на специалистите от университета в Орегон изглежда изключително интересно: те откриха, че ежедневното излагане на синя светлина при мухите ускорява стареенето им.

На насекомите всеки ден в продължение на 12 часа е бил включван син светодиод. Останалите 12 часа те са прекарвали в тъмнина.

Проучването сочи, че животът на експерименталните мухи е скъсен в сравнение с другите, които са държани в пълна тъмнина или когато сините вълни са били филтрирани. При първите е открито увреждане на ретината и невроните на мозъка, както и нарушена координация. Генетичният анализ показва повишена експресия на гените на стреса гени.

Проблемът засяга дори и мутиралите индивиди, лишени от очи. Подобно на обикновените мухи, те са показали увреждане на мозъка и затруднено движение. Това означава, че синята светлина засяга насекомите, дори и да не я виждат. Според учените, самите мухи усещат вредата от синята светлина и се опитват да я избегнат.

По мнението на авторите, резултатите от техните изследвания пряко засягат хората, защото ние прекарваме все повече време пред устройства с изкуствено осветление. Не е ясно до каква степен обаче изследванията, проведени върху мухи, могат да бъдат съотнесени към хората и дали схемата на експеримента възпроизвежда ефекта от джаджите. Засега може би е излишно да се притесняваме от „убиващото" синьо лъчение, но предпазливостта няма да ни навреди.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA