Китай пуска първата безпилотна железопътна линия

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 28 октомври 2019

Китай продължава активно да развива високоскоростните железопътни услуги. Един от приоритетните проекти в тази област е високоскоростната линия Пекин-Джанджиаку, с дължина 175 км. На нея за първи път в света ще се използват автономни локомотиви - макар и засега под контрола на машинисти.

Средната скорост на влака по новата линия се очаква да бъде 350 км/ч.

На етапа за отстраняване на грешки, който започна в началото на октомври, локомотивът се ускори до 385 км/ч. Въпреки че на китайските железници имат и по-високоскоростни влакове, това е рекорд за тази линия.

По продължение на целия път ще се появят интелигентни подстанции, които ще проследяват и коригират проблемите. Различни роботи ще обслужват пътниците на железопътните гари.

Очаква се високоскоростните влакове да започнат да движат между Пекин и Джанцзяку до края на тази година. В резултат на това, пътуването от един град до друг ще отнеме по-малко от час - а не три часа, както е днес.

Следващата година Китай може да има експериментален участък от железопътната линия с магнитна левитация, по който влаковете ще ускоряват до 1000 км/ч. Той ще се простира на 200 км. във вътрешността на вакуумна тръба.

Китай пуска първата безпилотна железопътна линия

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA