Върху всички обществени сгради в Сеул и милион жилищни ще се появят слънчеви панели

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 21 ноември 2019

Южна Корея е четвъртата по големина икономика в Азия. Страната произвежда по-голямата част от електроенергията си чрез станции на изкопаеми горива и атомни електроцентрали. Въпреки това, скоро традиционната енергия ще трябва да отстъпи място на нова. Според плана на правителството, до 2040 г. страната трябва да получава 35% от електроенергията си от възобновяеми източници.

Засега обаче, успехите на Южна Корея в декарбонизацията са скромни. Според Световния икономически форум, по скалата на енергийния преход тази страна заема едва 49-то място от 115. Примерът на Сеул - южнокорейската столица - обаче е напът да промени ситуацията. През 2017 г. там бе приет план, който предвижда увеличаване на капацитета на градските слънчеви централи с 1 GW до 2022 г.

До този срок всички обществени сгради и 1 милион жилищни сгради ще бъдат оборудвани със слънчеви панели, които трябва да намалят емисиите на въглероден диоксид с 0,5 милиона тона.

Във „витрина" на проекта ще се превърне „Гуангхуамун” - централният площад в сърцето на града. Още през януари 2020 г. тук ще се появят слънчеви панели върху уличните лампи, пейките и дори на кошчетата за боклук. Властите се надяват, че проектът ще заинтригува туристите.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA