Може ли алгоритъмът на Instagram да разпознава расизъм?

След редица обвинения от страна на потребителите, отговорът на този въпрос много скоро ще бъде "ДА".

Съмняваме се, че в последните няколко седмици в акаунтите си в социалните мрежи виждате много по-различни неща от протестите, които продължават на територията на Съединените американски щати. Въпреки това, очевидно налице е и другата гледна точка – немалко хора обвиниха Instagram в това, че репресира „черните гласове" и не допринася за пълноценното общуване между цветнокожите общности.

Изпълнителният директор на социалната мрежа Адам Мосери разкри, че продуктите и условията на компанията третират всеки равноправно. „Иронията е, че сме платформа, която застава зад гласовете на цветнокожите хора, но в същото време те са тормозени и се страхуват от това, че съдържанието им може да бъде свалено. Това е момент, в който всички по света трябва да поискаме действия, а не думи – дължим го на общността ни", споделя той в официалното си изявление.

https://www.instagram.com/p/CBdyGCdpT9z/

Мосери казва още, че екипът на платформата има намерението да разгледа в детайли начина, по който продуктът им влияе на различните общности. Очаква се да бъде разработен допълнителен алгоритъм към вече хилядите съществуващи такива, който да погледне как съдържанието, появяващо се в Explore и Hashtag страниците, се отразява на съответния потребител. „Целта ни е да направим Instagram място, където всеки да се чувства в безопасност, подкрепен и свободен да изразява себе си. Надявам се, че с работата си ще се приближим до тази наша цел."

В края на миналата година компанията обяви и специална функция, която се очаква да се справи с кибертормоза. При използването на думи, които изкуственият интелект на компанията припознае като сходни до тези, които по принцип се докладват за спам или злоупотреба, всеки ще получи възможността да промени описанието си, преди да публикува съответния кадър в платформата.

Фотография: unsplash.com.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA