WhatsApp прави големи промени, ето какво трябва да знаете

Напрежението между двата основни конкурента в света на съобщенията никога не е било по-осезаемо.

Димитър Андонов
Димитър Андонов 12 януари 2021

Промените в света на технологиите понякога се случват по-често и по-рязко, дори в сравнение с драмите в живота на семейство Кардашиян. Последният повод за напрежение е малка промяна в правилата за използване на WhatsApp, която обаче може да провокира голямо отражение върху използването на личните ни данни.

Съвсем скоро онлайн платформата ще задължи потребителите да се съгласят с това Facebook да събира данни за тях, като в това число влизат телефонен номер, местоположение и няколко други важни характеристики. Ако тези нови условия не бъдат приети до 8 февруари, достъпът до акаунта на всеки отказал ще бъде ограничен.

57

Тъй като приложението е собственост на Facebook Inc., подобно решение не ни изненадва, но със сигурност поставя въпроса за поверителността, който от известно време насам се коментира широко в социалните мрежи. Не е ясно дали тази промяна ще бъде факт и за българския пазар до началото на февруари, но е добре да бъдем подготвени, а не изненадани.

Разбира се, пряката конкуренция на приложението в лицето на Viber, не пропусна да направи подробен анализ на случващото се. "Последната възмутителна актуализация в политиката за поверителност на WhatsApp принизи термина до нулата. Актуализацията демонстрира не само колко маловажна е поверителността за потребителите на WhatsApp, но изглежда като поредната демонстрация на неуважение", споделя в официално изявление главният изпълнителен директор на Viber Джaмeл Aгaya.

57

Той открито заяви, че този ход "зaвъpшвa acимилaциятa на WhatsApp c Fасеbооk" и прикани всички разтревожени потребители да се възползват от "криптирането по подразбиране", предлагано от Viber - предполага се, че компанията нe пaзи ĸoпия oт cъoбщeниятa и oбaждaниятa нa пoтpeбитeли, предлага опция за изпращане на изчезващи съобщения, както и за заключването им с ПИН.

Естествено, дали това наистина е така, можем само да гадаем, но със сигурност е добре да помислим. Ясно, че веднъж решим ли да скочим  надълбоко в социалните мрежи, винаги ще бъдем там. Колко дълбок обаче ще бъде този скок?

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA