Школата на Паскал Граво: как да създадем емоционален интериор

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 22 април 2019

Взирайки се в пространството, срещайки се с човек, оглеждайки пейзажа, спирайки пред реклама или пътен знак - първото нещо, което усещаме, е цветът. Емоцията, пробудена от цветовете и техните комбинации, засяга нашето настроение, определя поведението ни. В общество, в което имаме свобода на изразяване и свободно потребление, цветът става елемент на самоутвърждаване, ние сме щастливи да изберем нюансите на нашите дрехи, автомобили и, разбира се, на пространствата, в които живеем, работим и си почиваме. Нашият избор е почти винаги импулсивен, което е съвсем естествено. Въпреки това, способността за изграждане на хроматични композиции е истинско изкуство. Също така е изкуство да се установи баланс между личните чувства и общите правила, субективното и обективното възприятие, културните парадигми, които варират в различните страни, епохата и климатът.

Как да развием чувството си за цвят? Можем да разчитаме на усета си: кафето в синя чаша ще ни изглежда студено, зеленото ще ни успокои, розовото ще смекчи емоциите, а в пурпурен на цвят басейн ще ни бъде изключително трудно да плуваме. Някои цветови комбинации присъстват в паметта ни и имат символично значение: червеното е свързано със сила и кураж (богатството се изразява чрез силните му тъмни нюанси - бордо например), червено-ранжевото е символ на жизненост и ентусиазъм, оранжевото изразява приятелство. Неговите неконтрастни меки тонове създават спокойна атмосфера. Нюансите на жълтото и кехлибареното изглеждат приветливи, а в допир с лилавото се изпълват с живот и движение. Синьото вдъхва доверие и авторитет, светлосиньото - спокойствие, зеленото - свежест и здраве. Черният цвят демонстрира лукс и власт. Това са само общи основи - за архитекта те са необходими, тъй както на пианиста нотите. Те се разиграват в различни вариации в името на свободната импровизация. В допълнение към познаването на основните „кодове” е добре да разширим собствения си опит, съставен от спомени, впечатления от пътувания и места.

Louis Vuitton
Витрината на магазина Louis Vuitton във Венеция

„Веднъж в моята библиотека намерих снимки на вилата на Сарабхаи Ле Корбюзие”, споделя парижкия дизайнер Паскал Граво. „Цветната ù палитра ми помогна в един проект в духа на 50-те години. Обичам да търся съкровища на пазарите, където сред отегчителния скандинавски дизайн ще откриете щедрите цветове на Еторе Сотгас, Джо Понти, Имзов, Пиер Полен - шедьоври, чиято геометрия и безкрайни цветови вариации ме очароват”, допълва Граво.

„И последният ми съвет преди да седна на любимия ми скутер и отпраша към поредното откриване: избирайки цвета, на първо място определете целите си, а след това основния доминиращ нюанс. След това съставете цветова комбинация, свързана с този оттенък. Винаги разчитайте на вашата интуиция, вдъхновение, лична чувственост... и по-смело!”

Паскал Граво
Фрагмент от абстракцията на К. Круз-Диез. Изложба Cruz-Diez/Cavallo. La couleur et le corps. Galerie Denise René.

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA