Новият флагман на Louis Vuitton: един проект на Франк Гери и Питър Марино

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 12 ноември 2019

Новият флагман на Louis Vuitton

Новият флагман на Louis Vuitton

Новият флагман на Louis Vuitton

Новият флагман на Louis Vuitton

Новият флагман на Louis Vuitton

Новият флагман на Louis Vuitton

Новият флагман на Louis Vuitton

Новият флагман на Louis Vuitton

Новата сграда е разположена на мястото на вече съществуващия магазин на Louis Vuitton в модния квартал на Сеул и е проектирана от звездния архитект Франк Гери, за когото този проект е първият в Южна Корея. По архитектурния си вид бутикът има много общо с музея Fondation Louis Vuitton в Париж, също проектиран от Гери. Така например на последния етаж има изложбено пространство, в което в момента е изложена колекция от осем скулптури на Алберто Джакомети.

Друга звезда също работи върху интериора на бутика - архитектът и дизайнер Питър Марино, който за първи път си сътрудничи с Louis Vuitton.

Фасадата на сградата е изцяло от стъкло, включително високата зигзагообразна зала и големите прозорци, зад които се намират затворени тераси. Горната част е увенчана с вълнообразни панели със система от щори. Според архитекта, скулптурните форми от стъкло и стомана, напомнящи „платна", плаващи във въздуха, създават впечатление за летене. „Когато за първи път посетих Сеул преди почти 25 години, бях поразен от тясната връзка между местната архитектура и природния пейзаж”, казва Гери. „Все още ясно си спомням невероятното впечатление, което ми направи известната градина на храма Чонмьо.”

Прозорците на главния вход на новия Louis Vuitton са украсени с цветна инсталация от хартиени дървета, проектирана в сътрудничество с Франк Гери.

Помещенията от първия до третия етаж и сутеренът се използват като търговски площи, а четвъртият етаж - Espace Louis Vuitton Seoul - служи като изложбена зала за показване на произведения на изкуството от колекцията на Louis Vuitton Fondation. Всичките пет етажа на сградата са заети от модерни търговски и обществени пространства, проектирани от Питър Марино. Дизайнерът е използвал огромните обеми, за да създаде контрастни пространства - от просторната 12-метрова зала до уютните камерни зали.

„Интериорът е проектиран в стила на строгата суровост на творенията на Лудвиг Мис ван дер Рое. Минималистичният интериорен дизайн подчертава въздушните форми, енергията и скулптурния характер на архитектурата на Гери”, казва Марино.

В интериорната украса са използвани покрития от естествен камък, които са семантично продължение на външната украса на сградата. Динамиката на вътрешните правоъгълни обеми контрастира с бароковите стъклени панели на фасадата. В сутеренния етаж се намират колекции мъжки дрехи и обувки Louis Vuitton, а стъкленото фоайе на приземния етаж води до пространството за жени.

Малките уютни зали, разположени около основния атриум, създават усещане за уединено пазаруване, атмосферата му прониква през втория етаж до третия, където има и отделно пространство с покрита тераса, предназначено за различни специални събития.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA