Ценни съвети при избора на диван

Диванът продължава да е сред най-важните покупки, които можем да направим за дома си.

Димитър Андонов
Димитър Андонов 18 февруари 2021

Именно от правилния избор на диван зависи дали меката мебел ще се впише в интериора ви, дали ще бъде удобна и комфортна и дори на каква издръжливост ще можете да разчитате.

Понеже знаем, че искате да заложите на удобството и качеството, подготвихме пълен списък с характеристиките, които е добре да оцените преди покупката на диван.

дивани

РАМКАТА

Дълготрайността на дивана се определя от характеристиките на неговата рамка. А колко трайна ще бъде тя, можете да разберете от материалите, от които е изработена. Почти всички видове дивани от висок клас са със стабилна рамка от масивно дърво с изключение на неносещите части, които обикновено се изработват от МДФ или ПДЧ. За разлика от тях, бюджетните модели най-често са с рамка, изработена от ПДЧ и неносещи елементи от метал или пластмаса.  

Методът, по който е съединена рамката, също е от значение. Ако е сглобяването е предимно със скоби, пирони и лепило, не очаквайте диванът да изглежда добре дълго време.

ПЪЛНЕЖЪТ НА ОБЛЕГАЛКАТА И СЕДАЛКАТА

От плътността на пълнежа зависи колко дълго диванът ще ви носи удобството и комфорта, от който имате нужда. Ако искате да закупите мека мебел, облегалката или седалките на която ще възвръщат формата си и ще ви осигуряват добра опора, препоръчваме да се спирате на дивани с пълнеж от полиуретан с висока плътност. 

дивани

ТАПИЦЕРИЯТА

Разнообразието от материи на тапицериите, в които се предлагат диваните е огромно и можете да избирате както от модели с луксозни тапицерии като плюш, кадифе, кожа, вълна, така и от такива с бюджетни полиестерни тапицерии. 

За да направите правилния избор на покритието на меката мебел, добре е да вземете под внимание колко често ще я ползвате. Ако няма да разчитате на дивана ежедневно, отличен избор са луксозните тапицерии, но ако меката мебел ще се ползва от цялото семейство всеки ден или имате малки деца и домашни любимци, по-добрият избор са тапицериите от полиестер, тъй като се почистват по- лесно и са устойчиви на драскотини. 

Колкото до цвета, той трябва да се съчетава с останалите цветове във всекидневната.

дивани

ДЪЛБОЧИНАТА НА СЕДАЛКИТЕ

Удобната меката мебел зависи и от дълбочината на седалките. Имате ли възможност, преди покупката ги изпробвайте лично, за да се уверите, че отговарят на вашите изисквания. Ако сте се спрели на покупката на дивани онлайн, тогава обърнете внимание на размерите, които са посочени в онлайн магазина:

Ако седалките са с дълбочина от 45 см., меката мебел ще изглежда стилно, но диванът няма да е особено удобен за дълго седене или излежаване.

Ако дълбочината е от 55 см., тогава ще имате нужното удобство.

Ако дълбочината на седалките е 60 см., това означава, че не само ще седите удобно, но и можете спокойно да полегнете, докато гледате филм.

557

ФОРМАТА И РАЗМЕРЪТ

Формата и размерът зависят основно от пространството, с което разполагате. Ако дневната ви е мъничка, добър избор биха били правите дивани с функция за сън. В случай че търсите мебел, която да ви осигурява повече места за сядане, тогава можете да се спрете и на ъглов диван с ляво или дясно рамо. А ако дневната ви е просторна или жилището ви е с отворен план, тогава вариантите са повече и можете да избирате между ъглови дивани с едно или две рамена, модели с допълнителни функции, P-образни модели и други. 

ШЕВОВЕТЕ

Може да ви се струва маловажно, но истината е, че качеството на шевовете е от голямо значение за дълготрайността на дивана. Затова не пропускайте да ги проверите, преди да направите покупката. Висококачествените дивани имат добре очертани и здрави шевове особено там, където тапицерията прилепва към подплатата и пълнежа. 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA