Правилното планиране при ремонт на апартамент

Ясната визия за нещата е първата стъпка, която да имате предвид в това своеобразно приключение.

30 март 2021

Ако има нещо, което със сигурност няма да се размине поне веднъж в рамките на живота ви, то това е ремонтът на апартамент. Тенденциите се променят, мебелите и настилките се увреждат или остаряват морално, появяват се нови членове на семейството, които имат нужда от свое местенце и имат свой собствен вкус и визия за жилището. Не е изключено да се случат и неприятни събития, които да изискват незабавен ремонт – наводнение, например.

Ремонтът може да бъде досадно и изтощително или вдъхновяващо и зареждащо занимание. Това зависи най-вече от правилното планиране. Добре съставеният план, премисленият дизайн, внимателно изчислените размери и добре съставеният бюджет ще помогнат да преминете възможно най-бързо, най-спокойно и с настроение през предизвикателството, наречено ремонт, както и да съхраните само добри спомени от реализирането му. Предлагаме ви подробен план как да извършите ремонт на жилището си – от идеята, през планирането и реализацията, чак до последния щрих.

57

Повечето собственици на жилища пропускат един етап, предхождащ планирането – този на себепознанието и разбирането на собствените вкус и предпочитания. Отделете време и разгледайте сайтове за интериорен дизайн. Запазете снимки на апартаменти, които ви харесват. Проучете материалите, стила и реализацията им. Това ще ви помогне да осъзнаете какво харесвате и на какъв стил да се спрете. Ще подпомогне и за формирането на вкуса ви, ще ви ориентира какво е модерно и какво е красиво, за да не се окажете с прясно ремонтиран апартамент, изглеждащ олд стайл, лишен от вкус и хармония или неотговарящ на критериите за съвременно жилище. Съобразете новата визия на жилището си и с навиците на семейството – къде прекарвате най-много време и ще е нужен ли диван, събиращ всички членове? Всичко това ще ви даде отговори на много въпроси и ще направи процеса на планиране и избор на мебели много по-лесен.

4\

Следва самото планиране на ремонта. Необходими са ни скици, чертежи на жилището, замерване на размери, определяне на разпределението на стаи и мебели. На този етап трябва да решите и кога ще започне ремонтът, кога трябва да приключи, къде ще живеете, докато жилището ви е в ремонт, кой ще извърши ремонта, какъв бюджет може да заделите. Това е моментът да изберете подовите покрития, да решите как ще бъдат завършени стените ви, къде ще са разположени мебелите и отговаря ли размерът им на мястото. При изчисляването на разходите трябва да имате предвид не само цената на услугата, материалите и мебелите, но и допълнителни средства – за извозване на строителни отпадъци, за наем на жилище, което да ви приюти, докато вашето е пълно с прах и мазилка, както и за непредвидени разходи. Ако въпреки внимателното пресмятане все пак се окажете с недостиг на средства, не се лишавайте от някой елемент или замисъл.

Ремонт не се прави всяка година. По-разумно е да се възползвате от фирмите, предлагащи бързи кредити онлайн без доказване на доход, за да изпълните плана си. Този тип кредитен продукт е изключително полезен при ремонт, тъй като не изисква представяне на документи и трудов договор, кандидатствате онлайн, без да губите време за посещение на офис и подаване на документи, получавате одобрение до минути и необходимата сума до часове, което е от съществен плюс, когато ремонтът е в разгара си, жилището ви е превърнато в строителна площадка и е нужно да осигурите сумата веднага. Бързите кредити са полезни и при неочаквани ситуации като неотложен ремонт, чието забавяне би могло да причини щети на жилището или на сградата, изискващи много повече средства от самия ремонт. В подобни ситуации, решението е именно бързият кредит.

57

Самият ремонт преминава през няколко етапа. Първият е свързан с къртене, премахване на стени, направа на ниши и извозване на строителния отпадък. Следва го етапа с подмяна на инсталации. Ремонтът е добър повод за подновите инсталациите – водопроводни тръби, електрически инсталации - дори да са здрави все още. По-късната им подмяна ще е свързана с ново къртене, което означава излишни разходи и труд. А още по-неприятно ще е, ако скоро след приключване на скъпоструващ ремонт, се спука тръба и се наложи да развалите постигнатото. След монтиране на инсталационната мрежа е време за шпакловка на стените и таваните, монтаж на новата дограма, ремонтът на банята и тоалетната, изграждането на окачените тавани. Последните щрихи са довършването на стените – с тапети, боя, декоративни мазилки и поставянето на подовото покритие. С това основният ремонт се счита за завършен и е ред на обзавеждането.

57

Изборът на разпределението на основните мебели сте извършили още по време на планирането, но сега е моментът да разгледате всички предложения и да изберете най-изгодните оферти. Възможно е да спестите средства, ако намерите подходяща маса, която прилича на харесаната от вас, но е на промоционална цена. Време е и да решите декорациите за апартамента и да ги закупите – текстил, пердета или щори, картини, вази – всеки елемент, който ще внесе уют и красота в жилището и ще го направи живо и „ваше" е добре дошъл.

Ако изпитване недостиг на средства, а тези от кредита са покрили неочакван разход по време на самия ремонт, то имайте предвид, че декорацията може и да почака месец-два, а може и да кандидатствате за допълнителна сума към вашия активен заем, ако не сте усвоили целия си кредитен лимит. Прегледайте бюджета си, преценете възможностите си и ако тази допълнителна сума няма да натовари месечния ви бюджет и ще съумявате да заплащате вноските си, изтеглете я. Така ще приключите с всички детайли и дейности по ремонта и ще се насладите изцяло на своя апартамент.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA