Нещата у дома, които винаги правят впечатление на гостите

Как да овладеете хаоса преди да се звънне на вратата ви

Ася Иванова
Ася Иванова 13 май 2023

Фотография: Pexels.com

Уикендът е вече тук и независимо дали ще сте домакин на голямо събитие или сте поканили само няколко приятели за вечеря, вероятно подредбата и чистотата на вашия дом са едни от най-важните неща за вас.

Това е валидно особено за дамите и господата, които не са особено спретани по природа и дома им не блести от чистота. Или пък за семействата с деца, където подредеността е мисия невъзможна. 

Но преди да започнете с почистването на дома, може би е най-добре да знаете какво се откроява най-много пред гостите. Особено ако имате ограничено време за подготовка. 

Обърнахме се към експертите, които разкриват пред нас върху кои зони и елементи трябва да се фокусирате, преди да е звъннал звънецът на вратата.

чист дом

МАЛКИТЕ БЪРКОТИИ

На пръв поглед малките бъркотии у дома едва ли ви правят впечатление, особено ако вече сте свикнали с тях. Професионалният организатор Мередит Гофърт обаче е на друго мнение. Тя казва, че именно те ще бъдат незабавно забелязани от гостите. "Свикваме с безпорядъка в определени части на дома, като купчина обувки до вратата, купчини писма, сметки или книги на плота или космите от домашния любимец, които винаги остават на дивана," казва Гофърт. Тя обаче предупреждава, че именно те са нещата, на които първо трябва да обърнем внимание, защото те ще влязат веднага в полезрението на нашите гости.

чист дом

ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ НА БАНЯТА

Може и да натикате купчината дрехи и други вещи по гардеробите, но има една стая, на която няма как да не обърнете внимание и това е банята. Тя има нужда от сериозно почистване, защото всяко едно малко петънце ще се открои пред погледа на вашите гости. "Задължително организирайте всичко в шкафовете в банята, тъй като гостът може да потърси неща като болкоуспокояващо, вода за уста или продукти за женска хигиена", предупреждава Гофърт.

чист дом

НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ЕКСТЕРИОРА

Лесно е да обърнете внимание на всичко, което може да бъде почистено и подредено у дома, но често се забравя да се обърне внимание на екстериора. А той е особено важен, тъй като първото нещо, което ще видят гостите ви ще е главния вход, нали? Ето защо не бива да забравяте да го поддържате подреден и свеж. "Добавете сезонна декорация, както и чиста изтривалка. Премахнете всички детски играчки или мъртви растения отпред", казва Гофърт. Освен това е задължително да минете с един парцал входната врата и пода около нея. Не забравяйте да приберете и обувките, както и всякакви кутии от доставки или сметки.

чист дом

ПРЕТРУПАНИ ЗАКАЧАЛКИ

Независимо дали разполагате с просторен гардероб за палта, якета и чанти, или просто имате елегантна закачалка, непременно подредете това пространство, защото веднага ще се набие в очите на гостите. "Подгответе се хората да ходят до тази зона през цялата вечер, не само когато дойдат или стане време да си отиват", казва Гофърт.

чист дом

БЪРКОТИЯТА СЛЕД ГОТВЕНЕ

Когато очакваме гости, няма как да не се фокусираме и върху кухнята. Случва се често гостите да поискат да се присъединят към домакинята докато тя приготвя някое ястие или пък да искат да помогнат със сервирането на напитките. Ето защо трябва да се погрижите плота около мивката, съдомиялната, печката и коша за боклук да са искрящо чисти. Разбира се, ако приготвяте храната у дома, няма ка да се очаква да няма съвсем нищо по плота и масата.

"Някои признаци, че досега сте приготвяли храна и напитки за гостите могат да бъдат напълно приемливи и дори могат да създадат по-достъпна среда", казва Гофърт. "Малки задачи като рязане на лимони за коктейлите или подреждане на предястията, пък могат да ви направят по-достъпни."

И все пак няма как да помислите за всичко у дома. "Реалността е, че е необходимо да се даде приоритет на зоните от дома, които гостите ще видят. Не можем да направим всичко," казва Гофърт. Тя съветва да обърнете повече внимание на проблемите зони по-горе и да не обръщате внимание на коша за пране, неоправените легла в спалните и разхвърляните играчки в детската стая. Но все пак, не забравяйте да затворите вратите, преди да дойдат гостите ви.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA