Сису - финландска концепция за справяне с трудностите

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 17 април 2019

Датчаните са експерти по свръхкомфортната Хюге, докато шведите търсят баланс с помощта на житейската философия на закъснението, но как финландците се справят със сътресенията? Тези сурови хора владеят Сису - специална смелост, от която се нуждаят в критични житейски ситуации, когато всичко изглежда загубено. Наричат Сису "манталитет на действието" - последователен, смел подход към предизвикателствата, които на пръв поглед надхвърлят нашите човешки възможности.

Сису е философия на устойчивостта,  решителност да не се откажем, дори когато искаме да захвърлим всичко и да изчакаме течението да го отнесе.

Концепцията съществува от стотици години, но неотдавнашно проучване, публикувано в International Journal of Wellbeing, я връща към нов живот.

„Ако се вгледаме внимателно в тази философия, тя ще ни напомни, че като човешки същества ние не сме единствено уязвими пред лицето на бедствията, но също така владеем и неизследвана още вътрешна сила, към която може да се обърнем в неблагоприятни времена”, споделя Емилия Лахти - аспирант и изследовател.

Ако се осмелим да излезем извън пределите на сегашната ситуация, ние ще започнем да действаме и да се движим към нашите цели, преодолявайки бариерите. Тези бариери могат да бъдат страх, несигурност, физическа болка или липса на доверие към самите себе си. Това, което е можело да бъде край, може да бъде и начало.

От какво се състои Сису?

На първо място от изключителна упоритост

Всеки от нас има моменти, когато всяко действие представлява голяма трудност. Ранното ставане сутрин, дългия път до работното място, времето преди обедната почивка, времето след нея, дългото пътуване обратно до дома, домакинската работа, съня, след това отново ранното събуждане. Перспективата е доста непривлекателна. Но Сису означава, че можем да се справим с всички тези временни затруднения като истински шампиони. Става дума за самостимулирането, за собствения ни тласък напред, без значение за какво се отнася, а само защото трябва да го направим.

На второ място от мисъл - действие

В английския език има един интересен израз "to phone it in", който означава буквално „решаване на всичко по телефона”. Има неща, с които искаме да се справим именно по този начин: например да не ходим на среща с клиент, а да свършим работата по телефона. Сису насърчава в нас вътрешното укрепване, вярата в нас самите, за да завършим това, което сме отпочнали.

И на трето - от скрита вътрешна сила

Ние имаме Сису - това не е нещо, което можем да купим в магазина. Но ако вярваме в себе си, ще имаме достъп до скрити в нас вътрешни сили (дори и те да не ни се дават чрез такива приятни методи, които се използват в други скандинавски философии). Сису не се нуждае от свещи, меки възглавнички и глезотии за тялото. Но експертите уверяват, че не е нужно постоянно да живеем в режим на вътрешна борба срещу външните недружелюбни фактори. Сису трябва да се използва мъдро и на малки порции.

„Нуждаем се от Сису, но също така се нуждаем от неща като доброта, състрадание и честност спрямо себе си”, казва Лахти.

Не бива да приемаме Сису като еднопосочен билет за burnout (вътрешно емоционално прегаряне). Тази концепция по-скоро прилича на светлината на морски фар насред бурното море от житейски бедствия, светлина, която насочва изгубения кораб към тихия, спокоен бряг.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA