Сънят и човешкият характер са в тясна връзка

Новите научни изследвания свързват безсънието с типа личност

Тревожен човек ли сте? Перфекционист? Склонни ли сте към депресия? Тогава е много вероятно да сте спите зле. Експертите по съня отдавна са наясно, че някои типове личности са склонни към безсъние, а нова публикация във влиятелното медицинско списание The Lancet потвърждава този факт.

Теса Бланкен - изследовател в Холандския институт по неврология - и нейният екип проучиха характерните черти и историята на живота на 2224 тествани лица, диагностицирани с безсъние от 2010 до 2016 г., и идентифицираха пет типа личности, които попадат в рисковата зона. Вижте дали сте сред тях.

Тип 1 са „силно тревожни хора”. Те се чувстват превъзбудени, твърде активни и тревожни точно преди лягане и по правило са склонни към депресия.

Хората от тип 2 са „умерено тревожни, чувствителни към похвали”: те са подобни на хората от първия тип, тъй като техните умове стават неспокойни преди лягане, но обикновено тези хора са по-податливи на приятни емоции. С други думи, „твърде щастливите” вечер хора също са изложени на риск.

Тип 3 – „тревожните или безчувствените” – това са отявлените песимисти. Те са почти имунизирани от позитивни чувства, навсякъде виждат капани, концентрират се върху негативите и сами култивират безсънието.

„Четворките” са „леко тревожни или реактивни”. Такива хора развиват безсъние на фона на финансовите сътресения и, по-рядко, на проблеми в отношенията. Докато повечето хора могат да загубят съня си за кратко време след проблеми в личните отношения, то тип 4 потъва в продължително и упорито безсъние.

Хората от тип 5 или „леко тревожните, с ниска реактивност” също се борят за сън. Този тип демонстрира ниско ниво на мотивация на фона на травми от детството, които започват активно да се проявяват във вид на безсъние към четиридесетгодишна възраст.

И едно малко, но важно допълнение: още един типаж, склонен към безсъние, разкрива Рафаел Пелайо - доктор на медицинските науки в Станфордския център по медицина на съня. Става дума за перфекционистите. Пелайо прави това откритие, докато работи в Силиконовата долина, където много софтуерни инженери се оплакват от безсъние, тъй като „мозъкът им не иска да остави проблема неразрешен”. Парадоксално, но хората от този тип не могат да спят, защото са прекалено добри в професията си. Но загубата на сън ги прави по-непродуктивни и по-малко фокусирани върху работата, което означава, че безсънието вероятно ще доведе до по-малко количество решени проблеми. А това е порочен кръг.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA