Учени установиха, че емоциите не възникват автоматично

Американски учени твърдят, че „емоциите не са пасивни и не се появяват автоматично”. Изследователите ги наричат ​​инструмент в ръцете на всеки човек и са уверени, че само вътрешната мотивация определя нашата реакция към дадено събитие.

С други думи, емоциите, които човек иска да изпита, регулират влиянието върху хората и събитията, обясняват психолозите от Станфордския университет.

Проучването показва, че ако човек иска да запази спокойствие, той е по-малко ангажиран с емоциите на обкръжаващите го гневни и агресивни хора. Ако обаче има желание да покаже емоции, тогава реакцията на едно и също събитие се променя.

Освен това, когато емоционално ангажираните хора са разбирали, че околните изпитват подобни на техните чувства, ефектът се увеличавал.

„Хората са много по-способни да контролират емоциите си, отколкото се смяташе досега", подчертават авторите.

Тези открития са получени вследствие на експерименти, включващи 107 души. На тях са били показвани политически събития и ситуации, за да се изучи появата на гнева. Освен това, екипът е анализирал 19 милиона туита, свързани със стрелбата на американската полиция по чернокожия Майкъл Браун, заподозрян в грабеж.

Участниците, които не са искали да се ангажират с мнение по това събитие, са били три пъти по-често повлияни от хора, изразяващи спокойни емоции. Обратно, тези, които са изразявали гняв, са били три пъти по-склонни да бъдат повлияни от по-агресивни събеседници. В същото време, агресията на околните допълнително е подхранвала собствените им емоции.

Резултатите, според учените, променят схващането, че повечето емоционални реакции са несъзнателна незабавна реакция на дадено събитие.

Авторите предлагат и метод за „профилактика” на негативните емоции. Ако днес не искате да се гневите, то е по-добре да избягвате средата, в която хората предават такива емоции.

Междувременно, проучване на сингапурски учени открива причината за социалната агресия в биохимичните процеси на мозъка.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA