Учените разкриха с кого да трябва да споделяме мечтите си, за да се сбъднат

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 16 септември 2019

Ако искате да постигнете целта си, не казвайте на никого за това. Най-често хората споделят мечтите си с „безполезни" събеседници. Но има прост начин да увеличите вероятността да сбъднете желанията си.

В редица проучвания специалисти от държавния университет в Охайо установяват, че хората по-упорито и активно постигат целите си, ако разказват за тях на тези, които считат за по-високи в статута си от тях самите. Но по-често хората говорят за мечтите си със събеседници на тяхното ниво - и това е безполезно.

Тези резултати противоречат на широко известното проучване от 2009 г., авторите на което твърдят, че е по-добре да не споделяме с никого нашите цели.

Хауърд Клайн и неговият екип са открили различен модел. „За разлика от това, което сте чували досега, в повечето случаи е по-полезно да споделите идеята си, отколкото да не го правите - споделете с някого, чието мнение цените", казва той.

Клайн описва механизма по следния начин: ако човек говори за своя план на някого, когото уважава, той ще положи повече усилия за постигането на тази цел, за да поддържа репутацията си в очите на онзи, с когото е споделил.

За да стигнат до такива заключения, учените са провели няколко проучвания. Първо, те са открили, че работещите възрастни често споделят кариерни цели помежду си и желанието за постигане на тези цели е по-високо, ако слушателят е на по-висока позиция от тях.

В друго проучване, група от 171 студенти е трябвало да седнат пред компютърните екрани и да местят плъзгача по екрана максималния брой пъти за определеното време. След като изчислили резултата, те е трябвало да повторят експеримента, но този път преди началото са записали целите си. След това ръководителят ги е информирал, че ще дойде негов асистент и ще провери целите им.

Пред някои участници той се е появил, облечен в костюм, и се е представил като аспирант факултета по икономика, експерт по изучавания проблем (с по-висок статус). За други той бил облечен в ежедневни дрехи и казал, че е студент в местния колеж, който работи на непълно работно време тук (по-нисък статус). А третата група не показала целите си пред никого.

Резултатите показват, че първата група полага повече усилия за постигане на целта, отколкото другите две групи. Няма разлика между показателите на втората и третата група.

 „Ако мнението на човека, на когото разказвате, не е важно за вас, това не се отразява на желанието ви да успеете - а точно в това е смисълът на поставената цел", казва Клайн. „По-вероятно е да постигнете целта и да не се откажете, ако я споделите с някого, когото уважавате."

Третото проучване е оценило субективното отношение към статута на личността. Онези участници, които са били по-притеснени от това какво би помислил асистентът за тях, по-силно са се стремили да постигнат целта си. Почти 300 студенти са участвали в четвъртия експеримент и той е продължил цял семестър. Те е трябвало да си поставят за цел да получат определени оценки и да разкажат на другите за това. Както и в предишните случаи, тези, които са споделили целите си с по-уважавани хора, са работели по-усилено и по-често са постигали успех.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA