Учени откриха защо мозъкът забравя сънищата след събуждане и как това да се промени

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 27 септември 2019

Японски учени от Нагойския университет и американски специалисти от Националния институт по неврологични разстройства и инсулти проведоха серия от изследвания, които им помогнаха да разберат защо, след като се събуди, мозъкът не запазва спомените за това какво сме сънували.

Резултатите от това изследване бяха публикувани в научното списание Science.

Оказва се, че отговорен за „забравянето" на сънищата е  меланин-концентриращият хормон. Този хормон се произвежда от хипоталамуса и е отговорен за контрола на фазите на апетита, глада и съня при хората.

Учените са открили, че мозъкът ни запазва сънищата, само ако нивото на този хормон е ниско по време на сън. Това може да се случи само във фазата на бързия сън, когато сънят е повърхностен.

Ако човек е влязъл във фазата на бавния сън, тогава това е дълбоко потапяне, при което нивото на хормона се увеличава значително. Сънищата в тази фаза се появяват, но мозъкът вече не ги помни.

Ето защо, експертите са стигнали до заключението, че за запомнянето на сънищата е необходим повърхностен сън в бърза фаза. Такъв сън обаче не е полезен за здравето, тъй като мозъкът не си почива пълноценно, нито се рестартира.

Във фазата на дълбокия сън човек си почива напълно, регенерира, възстановява се, мозъкът се отморява пълноценно. Но в същото време, сънищата не се помнят.

Между другото, учените разказаха как бързо да заспим и да се потопим в дълбок сън. Според тях това изисква разлика в температурата. Когато тялото е било горещо, а след това бързо се охлажда - това е сигнал за мозъка, че е време за сън.

Затова експертите съветват да вземем половинчасова гореща вана един час преди лягане. Температурата на водата трябва да бъде най-малко 42 градуса, а продължителността на процедурата от 20 минути до половин час.

Разбира се, няма да си спомняте сънищата след такава баня, но бързо ще заспите и ще имате пълноценна почивка.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA