„Допаминово гладуване" - новата странна тенденция в Силиконовата долина

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 13 октомври 2019

Съвременната икономика е изградена върху формирането на зависимости. Не става въпрос само за бързото хранене, но и за получаването на информация: средностатистическият американец прекарва по 11 часа на ден, разглеждайки социални мрежи или гледайки телевизионни предавания. Калифорнийският психолог Камерън Сепах е убеден, че това не е нормално.

През август тази година Сепах публикува на страницата си в LinkedIn информация за така нареченото „допаминово гладуване” - техника, която се използва за справяне с различни зависимости. Публикацията му получи над 100 000 преглеждания и няколко хиляди коментара.

Идеята на Сепах е, че прекарването на време в четене на Reddit или преглеждането на постове в Instagram пренастройва работата на мозъка.

Неограниченото потребление на информация причинява постоянно производство на допамин - невротрансмитер, който е отговорен за мотивацията и удовлетворението.

С течение на времето мозъкът свиква с повишеното ниво на допамин, така че за да получите същия ефект, трябва да прекарвате все повече време в социалните мрежи. Така се формира зависимостта. В същото време се намаляват концентрацията на вниманието, способността да се регулират емоциите и да се наслаждавате на простичките неща.

Сепах предлага да се преразгледа потреблението на информационни технологии по такъв начин, че мозъкът да има възможност да се разсейва и да се „рестартира”. Например вместо да четете публикации в Twitter, е по-полезно да прочетете книга.

За съжаление, в Силиконовата долина идеята за „допаминово гладуване” бързо беше доведена до крайност. Някои хора дори започнаха да избягват да говорят с приятели - защото това също повишава нивата на допамин.

Изкривената по този начин идея на Сепах се вписва идеално в модела на мислене на обитателите на Силиконовата долина. Досега там бяха популярни екзотичните диети и хранителните ограничения, а сега се стигна до експерименти с консумацията на информация.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA