„Да останем приятели" - самозаблуда или реалност?

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 14 октомври 2019

В една от книгите си известният писател Ремарк сравнява желанието на бившите влюбени да останат приятели с жалкия опит да „засадят малка градина в изстиналата лава на угасналите чувства”.

Има обаче примери на двойки, които противно на твърдението на немския класик, успяват да скъсат и да поддържат след това (поне външно) топли приятелски отношения: Орландо Блум и Миранда Кер радостно позират за фотографите по време на съвместни разходки със сина им; бившето гадже на Кейли Куоко - Джони Галеки - на неотдавнашната церемония за връчване на наградите People’s Chice Awards смъмри актрисата, че е забравила да спомене съпруга си в благодарствена реч; Гуинет Полтроу и Крис Мартин заявиха, че след „осъзнатата раздяла" те са станали, колкото и да е парадоксално, толкова близки, колкото никога преди не са били. Дори да приемем, че знаменитостите, поради статута си, са принудени да пазят имиджа си, въпреки превратностите в личния си живот, техният пример ни кара да се зачудим: може би идеята за раздяла и „оставане на приятели" не е толкова безнадеждна?

Защо сме приятели с бившия?

Ако не вземаме предвид опитите за самоутвърждаване или за отмъщение (по-добре е да се откажете от такива разрушителни отношения веднага), може да има много причини да се останете приятели с бившия си: деца, общи приятели, съвместни работни проекти... Ако се замислите, от приятелството с човек, който те познава както никой друг, може да се извлекат много предимства. Дори има теория (по-специално неин привърженик е авторът на книгата „Обратно в играта" Кристи Хартман), че приятелството с бивше гадже понякога помага бързо да се сложи край на романтичната връзка и да се срещне нова любов. Разбира се, тази хипотеза не може да претендира за универсалност: няма еднакви раздели, също както няма еднакви двойки, което означава, че трябва трезво да прецените дали наистина сте готови да станете приятелка на бившия си.

Помнете, че приятелството изисква усилия

Бъдете готови за факта, че приятелството с бившия ще изисква значителни душевни усилия от вас. Изключително погрешно е да вярвате, че връзката ви по някакъв начин магически ще се прекрати, както в компютърна игра – връщате се няколко нива назад и веднага се чувствате комфортно на това ниво. Ще трябва отново да свикнете с новата роля и да изградите качествено нови отношения - пълноценно приятелство, а не „орязани" романтични. За съжаление, много малко хора да завършат връзката си меко и елегантно, така че партньорите едновременно да изживяват избледняването на чувствата, но в същото време да продължават да се отнасят горещо един към друг и да са достатъчно мъдри, за да го признаят, с благодарност да обрнат страницата и да продължават общуването вече като приятели (според Кейли Куоко, двугодишният им роман с Галеки е завършил точно така). По-голямата част от двойките се разпадат по много по-тъжен начин, в който задължително присъства поне една „жертва", много оплаквания и неизпълнени очаквания, емоциите са разгорещени и идеята за „оставане на приятели" звучи по-скоро като подигравка. В този случай обаче, приятелството не е изключено - но след известно време и само при условие на взаимни усилия. Най-доброто решение е да си вземете почивка един от друг и да спрете да общувате за известен период от време, да си дадете възможност да простите на себе си и един на друг, и едва след това да правите опити да изградите приятелство - като се уверите, че и двамата сте на една и съща вълна и сте изключително искрени един към друг.

Изключете самозаблудите

Когато решавате да бъдете приятели с бившия, стъпвате на доста нестабилна почва: приятелството предполага равенство на очакванията и намеренията, а в отношенията с бившия такива равенство често е невъзможно. Готова ли сте да бъдете просто приятелка на бившия си любим? Не се ли крие зад декларацията за приятелство надежда, че отношенията ви ще се върнат към предишното си състояние? Или, което също не е рядкост, добре знаете, че бившият ви се надява да възобновите отношенията си и под прикритието на приятелството вие решавате да го държите „на къса каишка" - за забавление и самоутвърждаване? Не забравяйте да проведете откровен разговор и да се уверите, че вашите очаквания и чувства съвпадат. В противен случай, е по-добре да сложите край и да се разделите окончателно - почти според Ремарк.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA