FOBO: Страхът да бъдеш офлайн

...или защо социалните мрежи прецакват всичко? Или пък не?

Димитър Андонов
Димитър Андонов 05 декември 2019

Бърз въпрос: колко снимки правите, когато сте на парти? Или когато просто сте решили да качите кадър в Instagram? Окей ли е да поствате, докато сте на сватба? Грубо ли би било да помолите приятелите си да не публикуват нищо без ваше разрешение? Или да оставят телефоните си напълно? Всъщност оставяме ли телефоните си настрани за повече от няколко часа? Нямаше ли всичко да е много по-просто, ако не обръщахме внимание на всички тези неща? Да, въпросите се оказаха повече от един и са такива, на които отговор трудно би могло да се даде в рамките на едно изречение. Защо ви питаме всичко това? Защото след FOMO (Fear of missing out - страхът да не пропуснеш нещо - бел.ред.), на дневен ред излиза FOBO (fear of being offline - страхът да бъдеш офлайн - бел.ред.) И да, това е нещо, от което страдаме без дори да си даваме сметка, че е така.

Проучване, направено от The Telegraph в близкото минало показва, че по-голямата част от хората прекарват средностатистически 35 часа седмично в социалните мрежи. Добавете към тях времето, което използвате за работа и получавате рецептата за тотален burn out. Да, технологиите наистина могат да ни направят доста раздразнителни и да участват в изграждането на една наша версия, която не е най-добрата възможна. "Преди социалните мрежи и интернет, бяхме ограничени само до света, в който живеем", казва Джесика Лейтъм, основателка на Social Studies и бивш директор събития към списание Vanity Fair. Именно тя развива и тезата, че присъствието ни в социалните мрежи подтиква желанието да мислим за нещата, които нямаме. За нещата, които искаме да покажем на останалите и възможността да бъдем във връзка с тях по всяко едно време на денонощието. Точно това е и страхът да бъдеш офлайн - непрекъснато да бъдеш с усещането, че изпускаш нещо, че някой може да те потърси, да коментира твоя снимка, а ти да не си там и да отговориш веднага.

Единственият начин да се справим със страха да бъдем офлайн е да създадем собствен начин на живот. Извън ежедневните постове в Instagram, извън отразяването на всичко във Facebook, извън непрекъснатите Twitter войни.Това, че можем да сме достъпни постоянно, не означава, че ТРЯБВА да бъдем достъпни постоянно. "Хората не очакват незабавен отговор във всички ситуации. Просто си мислим, че е така", казва Ашли Хемптън, лицензиран психолог и кариерен консултант. Достатъчно ли е да изключим телефона си, за да прекараме тиха вечер с приятели или любим човек? Смятаме, че да.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA