Липсваме ли на нашите кучетата? Обичат ли ни въобще?

Домашните любимци са прекрасни. Те са щастие и... задължение. Въпросите около тях са много. Какви са отговорите обаче...

Силвия Канин
Силвия Канин 21 март 2020

Да имаш куче в последните дни се оказва особено полезно. То е твоят сигурен билет за всяка градинка, въобще... имаш ли куче - имаш причина да се разходиш навън по време на пандемия.

Кучетата са най-добрият пиятел на човека, но дали е така? Мисли ли нашето куче за нас, когато ни няма? Обича ли ни настина? Какво се случва в неговата глава? Имаме много въпроси, на които учените се опитват да отговорят...

Какво мислят за нас кучетата?

Учените от Emory University са подложили на магнитен резонанс мозъците на няколко специално тренирани кучета. Проучването се съсредоточило върху носовете на кучета, защото за домашните ни любимци те са основният инструмент за опознаване на света. Учените посветили работата си на изучаване на бита и нравите на животните  искали да разберат какво се случва в мозъка на кучето, когато усети миризмата на стопанина. Установили, че ароматът на стопанина активира така наречния "център на наградата". Това означава, че дори само от миризмата на "техния човек", кучето изпитва невъобразимо щастие.

Липсваме ли на нашите кучетата? Обичат ли ни въобще?

Мислият ли кучетата за нас като за свое семейсто?

Освен "центъра на наградата", кучетата изпитват и наречения от учените "ефект на сигурността", когато са с техните стопани. Изследователите сравняват този момент с връзката между детето и родителите в невръстните години, когато то тича при родителите си при среща със страшни ситуации По подобен начин кучетата усещат и стопаните си - те реагират към тях, както децата към своите родители.

Липсваме ли им?

Да! Наистина! Липсваме им, както винаги много сме се надявали! Учените твърдят, че има невронаучно доказателство за това. При проучване върху поведението на кучетата, когато бъдат оставени само от стопаните им и от непознати хора - разликата е огромна. Кучетата опредлено изпитват нашата липса, защото са готови да чакат зад вратата с часове, докато се приберем. Друг е въпросът дали кучетата усещат точно колко дълго ни няма. Изследвания доказват, че кучето е по-щастливо да посрещне стопанина си след двучасово отсъстие, отколто след като ни няма само 30 минути. В същото време обаче няма особена промяна в поведението им между 2-рия час и 4-ия час.

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA